Vinča ponovo otvorena za javnost

Posle dve godine renoviranja tokom kojih je Arheološko nalazište Vinča bilo zatvoreno za posetioce, nova stalna postavka biće otvorena 20. septembra, najavljeno je u Turističkoj organizaciji Srbije.

Izvor: Tanjug

Direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović-Prodanović rekla je da je nalazište ponovo funkcionalno, nakon što su pre dve godine zbog klizišta i bezbednosti posetilaca bili primorani da ga zatvore za posetioce.

"Lokalitet mora da živi, publika mora da ima pristup, trudili smo se dve godine koliko god smo mogli, uz pomoć Ministarstva kulture i Skupštine grada da omogućimo da se bar deo nalazišta otvori za posetioce", kazala je direktorka Muzeja grada Beograda koji već deset godina brine o nalazištu u Vinči.

Prema rečima kustosa ovog muzeja Milorada Ignjatovića, jednog od najzaslužnijih što će nova izložbena postavka u Vinči biti otvorena, novom postavkom su hteli da prikažu kontinuitet istraživanja nalazišta koja neprekidno traju sto godina, i kontinuitet života u Vinči koji "iskače" iz svih okvira poznatih danas.

Rekonstrukcija vinčanske kuće
Rekonstrukcija vinčanske kuće

Tokom neolita, u periodu dužem od hiljadu godina, jedni pored drugih u Vinči su živeli i radili ribari, zemljoradnici, tkači, grnčari, lovci, stočari, vračevi, kamenoresci, i bogatstvo nalaza i njena dugotrajnost pokazuju da je to naselje predstavljalo istaknuto mesto u lokalnim i regionalnim okvirima, naveo je Ignjatović.

On je istakao da je Vinča bitna za kulturu i nauku Srbije i da se za ovo arheološko nalazište moraju izdvojiti veća sredstva nego do sada.
Izložbeni prostor je samo renoviran, isti je kao pre, samo je funkcionalniji, kazao je Ignjatović itičući da nije dovoljan da se napravi spektakularna izložba kakvu Vinča zaslužuje.

Zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković ocenio je da arheološko nalazište Vinča svrstava Beograd u jedan od najstarijih gradova na svetu i da obavezuje na nastavak radova.

Nova muzeološka postavka u Vinči je jedan od 150 besplatnih programa koji će građani moći da posete u okviru manifestacije "Dani evropske kuturne baštine" koji su počeli juče, a za termine odlaska zadužena je Turistička organizacija Beograda koja će o tome informisati putem medija, kazao je Peković.

Prema rečima arheologa i profesora dr Nenada Tasića, koji već godinama istražuje nalazište u Vinči, nova postavka sa 200 artefakata nije ni naznaka onoga što bi Vinča mogla da bude.

Ona bi mogla da bude desetostruko veća jer značaj arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči nije samo u ostacima iz neolita, na kontinuitet naseljavanja Vinče ukazuje otkriće jama iz bakarnog i bronzanog doba, kao i srednjevekovne nekropole, kazao je Tasić.

Ostalo

Nova opera Isidore Žebeljan u Nemačkoj

Premijera najnovije opere Isidore Žebeljan "Nahod Simon" biće izvedena 29. maja 2015, u operskoj kući Musiktheatar im Revier u Gelzenkirhenu (Nemačka). Ovu, petu operu Isidore Žebeljan, izvešće nemački solisti i horovi na srpskom jeziku.

Ostalo utorak 26.05. 20:35 Komentara: 10

Film "Kerol" dobitnik Kvir palme Kanskog festivala

Film "Kerol" američkog reditelja Toda Hajnsa osvojio je Kvir palmu (Queer Palm) 68. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, nagradu koja se svake godine dodeljuje najboljem filmu o pitanjima LGBT zajednice na Kanskom festivalu, saopštili su danas organizatori.

Ostalo nedelja 24.05. 19:50 Komentara: 2

Položeni venci na spomenik Ćirilu i Metodiju

Povodom Dana bugarske prosvete i kulture i slovenske pismenosti, danas su na spomenik braći Ćirilu i Metodiju u istoimenom beogradskom parku položeni venci, a gradski menadžer Goran Vesić smatra da je vreme sa Skupština grada pokrene inicijativu da se taj dan u Srbiji obeležava u školoma i svečanim akademijama.

Ostalo nedelja 24.05. 15:15 Komentara: 5
strana 1 od 510 idi na stranu