Otvoren 78. Vukov sabor u Loznici

U Loznici je 10. septembra počeo 78. Vukov sabor, a programe koji će se u čast reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića u Jadru održavati svakoga dana do kraja sedmice, otvorio je ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2012.

16:24

Default images

Na otvaranju jedne od naših najstarijih tradicionalnih manifestacija u kulturi, Petković je u Vukovom domu kulture rekao da je značaj Sabora u činjenici da obeležava uspomenu na život i delo velikana naše kulture, reformatora i utemeljivača srpskog jezika - Vuka Karadžića.

On je naglasio da je od utemeljenja te manifestacije 1933. godine , kada je obnovljena Vukova spomen-kuća, do danas Vukov sabor dobio opštenarodni kulturno-prosvetni karakter i da se njegova tradicija održala zahvaljujući trudu i istrajnosti organizatora.

Danas Vukov sabor povezuje gradove u Srbiji koji tom prilikom predstavljaju svoje umetnike i institucije koje se bave očuvanjem kulturne baštine, a Tršić, rodno mesto našeg velikana, teži da bude mesto susretanja Balkana i Evrope, istakao je ministar.

Na svečanom otvaranju posetioci su imali priliku da vide predstavu Branislava Nušića "Put oko sveta" u izvođenju Kruševačkog pozorišta u kojoj je glavnu ulogu igrao Milorad Mandić Manda.

Pozdravljajuću goste, na svečanosti u Vukovom domu kulture gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je ocenio da su Srbiji zbog našeg slobodarstva, dostojanstva i obrazovanja mnogi ranije nudili savezništva i da bi na tim vrednostima trebalo podizati Loznicu i čitavu zemlju.

On je dodao da se Loznica saborujući zalaže za put daljeg preporoda koji svakome može pružiti šansu za potvrđivanje i dokazivanje, kao i da je cilj da taj grad bude pridružen najboljim i najuspešnijim lokalnim zajednicama u zemlji na svim poljima razvoja i stvaralaštva.

Rezultat saradnje Loznice sa Ministarstvom kulture i informisanja je nezvanični podatak da će se Vukov sabor naći na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, istakao je Petrović.

Posetioce na otvaranju Sabora u Vukovom domu kulture pozdravila je i pomoćnik gradonačelnika Kruševca Slobodanka Miladinović, predstavnik grada koji je ovoga puta predstavljen na manifestaciji u okviru ciklusa “Moj grad”.

Prvim saborskim programom Lozničanima su se večeras u centru grada, u Ulici Jovana Cvijića, predstavili mladi Kruševljani.

Potom je u Galeriji „Mina Karadžić“ otvorena izložba „Život u Lazarevom gradu“ Narodnog muzeja iz Kruševca, dok je u foajeu Vukovog doma kulture predstavljena izložba karikatura Festivala humora i satire "Zlatna kaciga“ koji priređuje Kulturni centar iz tog grada.

Programi se nastavljaju sutra, a odvijaće se u Jadru svakodnevno sve do nedelje kada u Tršiću sledi centralna svečanost.

Organizator 78. Vukovog sabora je Centar za kulturu “Vuk Karadzić” iz Loznice, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, i domaćina - grada Loznice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: