Izložba o životu romskih porodica

Izložba fotografija "Porodični album", o životu romskih porodica, biće postavljena 10. septembra u prizemlju Robne kuće Beograd, u Knez Mihailovoj ulici, najavili su organizatori.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.09.2012.

12:13

Default images

Autor projekta je "Kiosk" - platforma za savremenu umetnost iz Beograda, u saradnji sa 23 romske porodice iz Srbije i Crne Gore, koje su svojim učešćem, fotografijama i pričama obezbedile materijal za izložbu i publikaciju "Porodični album".

Porodična fotografija jedan je od najznačajnijih dokumenata koji svedoči o istoriji većine porodica. Ovaj projekat se bavi otkrivanjem porodičnih istorija Roma koji žive u Srbiji i Crnoj Gori i tako otvara prostor za dijalog sa često zapostavljenim sagovornicima, navodi se u najavi izložbe.

Priče inicirane gledanjem porodičnih fotografija, kako se dodaje, nisu samo o romskoj zajednici, već i o ovim prostorima u proteklih nekoliko decenija.

Projekat je realizovan kao participativni umetnički rad gde sagovornici kreiraju reprezentativnu sliku sebe i svojih porodica - od odabira porodičnih fotografija koje će biti prikazane, do toga na koji će način porodica na kraju biti fotografisana.

U "Kiosku" kažu da su ovakvom metodom rada pokušali da izbegnu nametanje bilo kakve unapred određene slike romske zajednice.

Umetnici koji su radili istraživanje, kao i porodične portrete su Ana Adamović i Duško Miljanić.

Izložba, kaoja će trajati do 17. septembra, realizovana je u saradnji sa organizacijom ProStory iz Crne Gore.

Projekat je realizovan u partnerstvu sa Balkanskim fondom za demokratiju, uz podršku programa Dekada Roma Fonda za otvoreno društvo i Programa za kulturu i umetnost iz Budimpešte.

Izložbu je podržala Asocijacija NKŠ uz pomoć Fonda za otvoreno društvo Srbija i Švajcarskog programa za kulturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: