Izložba o životu romskih porodica

Izložba fotografija "Porodični album", o životu romskih porodica, biće postavljena 10. septembra u prizemlju Robne kuće Beograd, u Knez Mihailovoj ulici, najavili su organizatori.

Izvor: Tanjug Beograd

Autor projekta je "Kiosk" - platforma za savremenu umetnost iz Beograda, u saradnji sa 23 romske porodice iz Srbije i Crne Gore, koje su svojim učešćem, fotografijama i pričama obezbedile materijal za izložbu i publikaciju "Porodični album".

Porodična fotografija jedan je od najznačajnijih dokumenata koji svedoči o istoriji većine porodica. Ovaj projekat se bavi otkrivanjem porodičnih istorija Roma koji žive u Srbiji i Crnoj Gori i tako otvara prostor za dijalog sa često zapostavljenim sagovornicima, navodi se u najavi izložbe.

Priče inicirane gledanjem porodičnih fotografija, kako se dodaje, nisu samo o romskoj zajednici, već i o ovim prostorima u proteklih nekoliko decenija.

Projekat je realizovan kao participativni umetnički rad gde sagovornici kreiraju reprezentativnu sliku sebe i svojih porodica - od odabira porodičnih fotografija koje će biti prikazane, do toga na koji će način porodica na kraju biti fotografisana.

U "Kiosku" kažu da su ovakvom metodom rada pokušali da izbegnu nametanje bilo kakve unapred određene slike romske zajednice.

Umetnici koji su radili istraživanje, kao i porodične portrete su Ana Adamović i Duško Miljanić.

Izložba, kaoja će trajati do 17. septembra, realizovana je u saradnji sa organizacijom ProStory iz Crne Gore.

Projekat je realizovan u partnerstvu sa Balkanskim fondom za demokratiju, uz podršku programa Dekada Roma Fonda za otvoreno društvo i Programa za kulturu i umetnost iz Budimpešte.

Izložbu je podržala Asocijacija NKŠ uz pomoć Fonda za otvoreno društvo Srbija i Švajcarskog programa za kulturu.

Ostalo

Počinje "ArtLink" festival

Poljska violinistkinja Agata Šimčevska, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a, pod upravom mladog dirigenta Lukaša Pohuneka iz Slovačke, otvoriće većeras "Art Link" festival u beogradskom Kolarcu.

Ostalo subota 1.10. 14:33 Komentara: 0

Sutra u Beogradu počinje manifestacija Radost Evrope

Međunarodni susret dece "Radost Evrope", koji će u Beogradu okupiti decu iz 18 evropskih zemalja, počeće sutra, 2. oktobra u 12 časova karnevalom od Trga Republike do Savskog šetališta na Kalemegdanu, gde će u 12.30 ovogodišnji susret, pod sloganom "Tesla - čista energija", zvanično biti otvoren.

Ostalo subota 1.10. 13:09 Komentara: 0

Mesec norveške kulture u Beogradu

U Srbiji danas počinje NOktobar, Mesec norveške kulture, a norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjornstad se nada da će događaji ponuđeni srpskoj publici uz podršku Ambasade naići na interesovanje i biti prilika da se građani upoznaju sa raziličitim elementima norveške kulture - od literature i muzike, do filma i kuhinje.

Ostalo subota 1.10. 10:45 Komentara: 1

Sutra se završava 50. Bitef

Izvođenjem predstave "Nad grobom glupe Europe" Sabastijana Horvata i Milana Markovića Matisa, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), i dodelom nagrada, sutra se završava 50. Bitef.

Ostalo subota 1.10. 09:26 Komentara: 0

Otvorena izložba o vojvodi Petru Bojoviću

U Velikoj galeriji Doma Vojske u Beogradu svečano je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" na kojoj su, u organizaciji Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Medija centra Odbrana i Narodnog muzeja Čačak, javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja koja je taj veliki srpski vojvoda posedovao.

Ostalo petak 30.09. 19:29 Komentara: 4
strana 1 od 670 idi na stranu