Pupinovo nasleđe u galeriji SANU

Centar za promociju nauke iz Begrada organizuje izložbu „Mihaјlo Idvorski Pupin – Stvaralačka koordinaciјa“, autorke Aleksandre Ninković-Tašić, koja će biti otvorena u utorak 11. septembra u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

11:11

Default images

Izložba je deo projekta popularizacije lika i dela Mihajla Pupina, koju realizuje Udruženje Lumen u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, a projekat je finansijski podržao Centar za promociju nauke.

Kako ističe autorka izložbe Aleksandra Ninković-Tašić, Mihajlo Pupin je jedan od najznačajnijih srpskih pronalazača i naučnika i njegove brojne aktivnosti na polju nauke, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja mnogih instituciјa i udruženja u Americi, njegovi nacionalno-politički doprinosi, mnogobroјna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti, briga o rodnom Idvoru, književni rad – sve pokazuјe veliko znanje, nesebičnu angažovanost, istraјnost, naјkraće rečeno, radan i delatan život.

„Imaјući u vidu da јe veliki broј njegovih dobročinstava, legata i mnogih drugih značaјnih doprinosa zaboravljen, izložba ima za cilj da predstavi i ukaže na raznovrsno Pupinovo nasleđe, čiјa istoriјska uloga niјe dovoljno istaknuta“, dodaje Aleksandra Ninković-Tašić.

Postavka uključuјe postere-panoe, delove bogate arhivske građe, fotografiјe, kao i izbor knjiga koјe su obeležile Pupinov životni put.

Posetioci će, prvi put na јednom mestu, zahvaljuјući višem kustosu Narodnog muzeјa Petru Petroviću i višem kustosu Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ Јeleni Đurđulov, moći da se upoznaјu sa pričom o dva dragocena Pupinova legata.

U toku mesec dana, koliko će traјati izložba, biće organizovani susreti „Pupin izbliza“, predavanja i radionice posvećene ovom izuzetnom čoveku.

Mihajlo Idvorski Pupin (1858-1935) je za svog života verifikovao 35 veoma vrednih patenata a, svakako je, iako ne najznačajniji, najpoznatiji metod za povećanje dometa telefonske linije pomoću specijalnih kalemova u telekomunikacijama – ''pupinizacija''.

Takođe je poznat njegov značajan doprinos Rentgenovom otkriću. Nepune dve nedelje posle njegove objave Pupin je počeo da eksperimentiše sa rentgenskim zracima objavivši i dva značajna rada.

Najviše istraživanja posvetio je oscilacijama i filtrima što je osnova radiotehnike i telekomunikacija.

Malo je poznato da je baš Pupin dobio patente za uspostavljanje više telegrafskih i telefonskih kanala po jednom fizičkom vodu i na taj način postavio osnove vremenskog i frekvencijskog multipleksa bez kojih se savremene telekomunikacije ne mogu zamisliti.

Od tri komponente na kojima se baziraju informacione i komunikacione tehnologije i koje sadrže svi elektronski uređaji: ispavljač, oscilator i pojačavač Mihajlo Idvorski Pupin patentirao je prve dve.

Za primenu ultrazvuka u otkrivanju podmornica Pupin je dobio najviše priznanje Američkog predsednika.

Njegov važan doprinos nauci ogleda se u još nekim aktivnostima. Upravo je Pupin dao matematički model za analizu polifaznog sistema obrtnog magnetnog polja. Naučno je dokazao prednost Tesline trofazne mašine nad dvofaznom mašinom Dobrovoljskog i takođe postavio matematički model koji se koristi za proračun konstrukcije Teslinih mašina naizmenične struje.

Njegov doprinos je nemerljiv i veoma jedinstven po sposobnosti ne samo da stvara nove puteve nauke, pronalazi najbolja praktična rešenja, već i da pomogne da nastanu novi naučni umovi. Bio je učitelj 4 nobelovca. Napisao je udžbenik iz termodinamike, uz još šest knjiga, i tridesetak raznovrsnih članaka pretežno posvećenih popularizaciji nauke. Napisao je na desetine izveštaja, govora i ekspozea za naučne skupove instituta i akademija.

Objavio je 36 naučnih radova, većinu u najpoznatijim naučnim časopisima. I opet čak i u najkraćem osvrtu na Pupinov naučni rad, ovde ne možemo staviti tačku. Zbog ogromnog zalaganja da istakne vrednost istraživanja, da stalno podseća na smisao i cilj naučnog napretka, da na neverovatan način spaja dva pojma - odgovornost i entuzijazam - smatra se jednim od očeva idelaizma u nauci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: