Žensko nasleđe na izložbi u CZKD-u

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA), u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu od 11. septembra 2012. organizuje izložbu MIRAZ.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

17:31

Default images

Izložba MIRAZ je deo projekta „Žensko naslijeđe – doprinos jednakosti u kulturi“ čiji je noslilac Centar za ženske studije iz Zagreba (2011.- 2012.). Partnerske organizacije u ovom projektu su: Centar za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA).

Izložbu MIRAZ organizuje SCCA i ona tokom 2012. godine putuje u gradove u kojima deluju organizacije koje učestvuju u projektu, pa tako nakon Ljubljane i Trsta, MIRAZ stiže i u Beograd.

Izložbom MIRAZ uspostavljen je kreativni dijalog između autorki / autora iz pomenutih centara bivše Jugoslavije koje / koji diele zajedničko istorijsko naslieđe i rade na sličnoj umetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi, saopštili su organizatori

Jezgro izložbe čine umetnice iz Sarajeva, a njima se svojim radovima pridružuju umetnice i umetnici iz Ljubljane, Beograda i Zagreba.

Format izložbe se oblikuje i prilagođava mestu i kontekstu, te njenom putujućem, mobilnom karakteru, (projekcije video radova i / ili radovi u štampanoj formi – razglednice, plakati).

Izloženi printovi / plakati ponuđeni su posetiocima – oni ih mogu uzeti, poneti sa sobom i tako “prisvojiti” dio MIRAZa. Ovakav, novouspostavljeni odnos umetnica/ka sa publikom čini MIRAZ drugačijim od standardnih „umetničkih“ izložbi.

Ovaj MIRAZ organizatori su posvetili Žarani Papić, a na izložbi učestvuju:Alma Suljević (Sarajevo), Danica Dakić (Sarajevo), Darinka Pop-Mitić (Beograd), Dejan Habicht (Ljubljana), Gordana Anđelić Galić (Sarajevo), Kristina Leko (Zagreb), Maja Bajević (Sarajevo), Marjetica Potrč (Ljubljana), Milica Tomić (Beograd), Renata Poljak (Zagreb), Sanja Iveković (Zagreb), Šejla Kamerić (Sarajevo), škart (Beograd), Tanja Lažetić (Ljubljana).

Kustoskinja i selektorka izložbe je Dunja Blažević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: