Sećanje na Žaranu Papić

Centar za ženske studije i Rekonstrukcija Ženski fond organizuju 10. septembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu veče sećanja na Žaranu Papić (1949-2002), istaknutu feminističku antropološkinju, teoretičarku i političku aktivistkinju, koja je svojim delom kreirala feminizam u Jugoslaviji i istrajno se borila protiv svakog oblika nacionalizma.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Četvrtak, 06.09.2012.

15:07

Default images

Program obuhvata promociju knjige “Žarana Papić. Tekstovi 1979-2002” koja daje presek kroz njeno delo - sadrži 18 tekstova, dva intervjua i bibliografiju njenih objavljenih radova. U izdanju Centra za studije roda i politike, Rekonstrukcije Ženskog fonda i Žena u crnom, knjigu su priredile Adriana Zaharijević, Daša Duhaček i Zorica Ivanović.

Biće prikazan i eksperimentalni film “To je moj izveštaj vama” koji sadrži citate i autentične audio materijale iz tesktova, razgovora i predavanja Žarane Papić, političke aktivistkinje koja je sopstvenim radom obavezala na nastavak suprotstavljanja fašizmu i nacionalizmu, prenosi portal SEEcult.org.

U produkciji i prema idejnoj zamisli Rekonstrukcije Ženskog fonda, film je režirao Vladimir Šojata, a preveden je i na znakovni jezik sa idejom kontinuiranog preispitivanja misli i jezika (znakovna interpretatorka Vera Jovanović).

U CZKD-u će biti izložene i fotografije Goranke Matić i Galerije Studentskog kulturnog centra u Beogradu, a 11. septembra u istom prostoru biće otvorena izložba “Miraz” selektorke i kustoskinje Dunje Blažević, posvećena Žarani Papić.

Rekonstrukcija Ženski fond, inače, dodeljuje stipendije “Žarana Papić”, u okviru programa finansijske podrške aktivistkinjama/ akademkinjama za sticanje znanja, regionalnu i globalnu razmenu u oblasti rodnih/ženskih pitanja. Najveći broj stipendija dodeljuje se za specijalističke, magistarske i doktorske ženske studije u zemlji, kao i za pojedine značajne obrazovne rodne i mirovne programe u inostranstvu (Democracy and Diversity, Letnji institut u Vroclavu i Međunarodni institut za mirovno obrazovanje koji organizuje Teachers College, Univerziteta u Kolumbiji).

Takođe, Centar za ženske studije u Beogradu već 20 godina omogućava alternativnu nastavu, razvija feminističku teoriju i podstiče feminističku praksu u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: