Perfomans Raše Todosijevića u SKC-u

Likovni umetnik Dragoljub Raša Todosijević 4. septembra je na Filmforumu u Studentskom kulturnom centru u prepunoj Maloj sali govorio o svom umetničkom radu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 04.09.2012.

22:30

Default images

Veoma zainteresovana publika, mahom studenti, pratili su autorova pojašnjenja projekta "Šta je umetnost?"(Was ist Kunst?) u okviru koga je Todosijević realizovao tri verzije istoimenog video-performansa.

Todosijević se bavi performansom, video umetnošću, instalacijama i slikarstvom, u svom umetničkom radu realizovao je crteže, slike, grafike, kolaže, skulpture, objekte, instalacije, performanse, video radove, plakate, programske tekstove i priče, pa i grupne izložbe.

Među najpoznatijim njegovim radovima, koji su mu obezbedili svetski ugled je video rad "Was ist Kunst?“ čija je prva verzija "Was ist Kunst, Patrizia Hennings?“ nastala kao video-performans 1976.godine.

Kasnije su nastale još dve njegove video verzije, a više puta je izvođen i kao performans, na Pariskom bijenalu mladih 1977.godine, pod nazivom „Was ist Kunst? – Zabranjeno pušenje“, u Galeriji Mospan u Varšavi 1978.godine kao "Was ist Kunst, Malgožata?“, zatim na Internacionalnom festivalu u Lublinu, na Internacionalnim performans susretima u SKC-u 1978.godine.

O tri verzije video rada "Was ist Kunst? Todosijević kaže da ih je napravio bez posebnog zanimanja za tehničku stranu tog medija i da ih treba posmatrati kao ostvarenja koja su bliska svemu onome što je radio u performansima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: