Direktor Luvra posetio Beograd

Direktor jednog od najvećih svetskih muzeja, pariskog Luvra, u utorak je posetio srpsku prestonicu. Anri Loiret planira posetu Manasiji, Mileševi, Kaleniću...

Kultura

Izvor: Izvor: V. N./Novosti

Sreda, 11.07.2012.

09:36

Default images

Loiret je, zajedno sa troje pomoćnika, posetio Beograd u okviru poluprivatne posete, tokom koje je uspostavljena saradnja sa našim institucijama kulture, kako bi što bolje realizovali višegodišnju ideju o otvaranju istočnohrišćanskog bloka u Luvru, prenose Novosti.

Posle kratkog boravka u Ambasadi Francuske, Loiret je posetio Narodni muzej, gde se kratko sreo sa direktorkom Tatjanom Cvjetićanin. Tokom posete, Francuz je, kako saznajemo, obišao depoe Muzeja, budući da naša matična muzejska ustanova već godinama, zbog rekonstrukcije, nema stalnu postavku. Video je samo deo neupakovanog materijala iz bogate kolekcije Narodnog muzeja. Pre svega, interesovala su ga dela koja pripadaju vizantijskoj kulturi, a koja se čuvaju u zbirci srpske srednjovekovne umetnosti.

Ipak, glavni cilj Loiretovog dolaska bila je poseta Muzeju srpske pravoslavne crkve. Stalna postavka upravo rekonstruisanog Muzeja neformalno je otvorena u utorak. Loireta su u zgradi Patrijaršije dočekali patrijarh Irinej i direktor Muzeja Vladimir Radovanović.

U razgovoru sa srpskim patrijarhom bilo je reči, kako nezvanično saznajemo, o poseti prvog čoveka Luvra srpskim srednjovekovnim manastirima u naredna dva dana. Među njima su Manasija, Mileševa, Kalenić...

Direktor Luvra i njegove kolege bili su impresionirani raskošnom zbirkom koja svedoči o važnom mestu Srbije u vizantijskoj i evropskoj istoriji, pre svega ikonama, portretima, bogoslužbenim materijalom, tekstilom, ogrtačem kneza Lazara, poveljom cara Dušana manastiru Hilandaru, Jefimijinim vezom za pokrov kneza Lazara... Mada je ranije bilo predviđeno, Loiret nije obišao Galeriju fresaka, kao ni Muzej primenjene umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: