60 godina Muzeja Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle ove godine obeležava 60 godina od svog osnivanja i 156. godišnjicu rođenja Nikole Tesle i tim povodom 10. jula biće otvorene tri izložbe - "Diplome Nikole Tesle" u Muzeju, "Plavi portret Nikole Tesle" u Galeriji "Ikar" i "Čestitke Tesli" u zemunskoj "Kuli na Gardošu".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.07.2012.

12:58

Default images

Povodom 60. godišnjice od svog osnivanja, Muzej Nikole Tesle od početka ove godine beleži niz značajnih aktivnosti, među kojima se izdvaja uspešno gostovanje u Kraljevskoj akademiji nauka u Madridu, od januara do marta, gde je prvi put predstavljeno Teslino delo na španskom jeziku.

U aprilu i maju ove godine Muzej Nikole Tesle gostovao je, kako je saopštio, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu sa kompleksnom postavkom "Tesla iz drugog ugla", a potom u Narodnom muzeju u Kraljevu, gde su predstavljene izložbe "Teslin čudesni svet elektriciteta", "Tesla u Beogradu 1892. godine" i "Plavi portret Nikole Tesle".

Povodom obeležavanja jubilarne 65. godišnjice osnivanja Saveza radio amatera Srbije, koji je 10. jul, dan Teslinog rođenja, usvojio kao svoj praznik i dan osnivanja, Muzej je 5. jula organizovao dve izložbe u Radio klubu "Kosmos" u Paraćinu.

U Noći muzeja, 19. maja, u Muzeju Nikole Tesle prvi put je priređena jedinstvena postavka originalnih predmeta iz Tesline sobe 3327 u hotelu "Njujorker", u kojoj je čuveni naučnik i pronalazač proveo poslednjih deset godina svog života. Zbog ogromnog interesovanja posetilaca, postavka Tesline sobe produžena je do 8. jula, a 10. jula zameniće je nova izložba "Diplome Nikole Tesle", na kojoj će biti predstavljeni počasni doktorati, ordenje, medalje, počasna članstva u eminetnim svetskim naučnim institucijama i društvima i druga značajna priznanja koja su Tesli u čast dodeljena još za njegovog života.



Povodom obeležavanja dana rođenja Nikole Tesle, koji se od prošle godine obeležava i kao Dan nauke u Srbiji, kao i ranijih godina, 10. jula poseta Muzeju biće besplatna za sve posetioce.

Muzej će 10. jula uzeti učešće i u centralnoj proslavi Teslinog rođendana otvaranjem izložbe "Plavi portret Nikole Tesle" u Galeriji "Ikar", u Domu vazduhoplovstva u Zemunu u 19 časova, i izložbe "Čestitke Tesli" u Kuli na Gardošu u 20 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: