Veliko interesovanje za "Japanizam"

Peti festival posvećen japanskoj pop kulturi "Japanizam" počeo je u Domu omladine Beograd, a izložba crteža i modna revija inspirisani Japanom izazvali su veliko interesovanje Beograđana.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.07.2012.

09:43

Default images

Velika sala DOB-a bila je puna, parter i balkon nisu bili dovoljni za sve, pa su organizatori postavili jastuke po podu kako bi okupljeni mogli da sednu.

Festival je otvorio ministar-savetnik ambasadora Japana u Beogradu Kazuaki Kameda istakavši da je prijatno iznenađen što je pop kultura njegove zemlje sve prisutnija u Srbiji i što se veliki broj ljudi interesuje za savremenu japansku muziku, filmove, anime i mange.

Podsetivši da je prošle godine festival posetilo 5.000 ljubitelja japanske kulture, Kameda je izrazio nadu da će beogradska publika tokom četiri dana uživati u raznovrsnim programima, da će to iskustvo obogatiti njihovo znanje i srpsku kulturu i biti korak ka unapređenju odnosa između Japana i Srbije.

Tema ovogodišnjeg festivala, koji organizuju društvo "Sakurabana" i ambasada Japana u Beogradu, i nagradne izložbe radova je "Fantasy" - zmajevi i vilenjaci, vitezovi i ninđe, čarolije i supermoći, pirati i čudovišta, i sve ostalo što upotpunjuje japansku viziju fantastike.

Na otvaranju je priređena revija odeće mladih kreatora koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze upravo u japanskom dizajnu, a od 21 sat biće prikazan film "Berserk" u režiji Tošijukija Kuboka, rimejk slavne TV serije iz devedesetih godina, koja, kao jedno od prvih ostvarenja sa srpskim titlom, uživa kultni status na našim prostorima.

U holu DOB-a od sutra će biti postavljeni štandovi sa unikatnom odećom, nakitom i radovima srpskih umetnika inspirisanim Japanom.
Foto: Filip Krainèaniæ/TANJUG
Svoje štandove imaće i izdavačke kuće koje se bave stripom ili temama vezanim za Japan, dok će gosti iz inostranstva ponuditi robu inspirisanu animama i mangama koja je inače teško dostupna u Srbiji.

U "Gejm ruumu" ljubitelji igrica moći će da isprobaju najnovije konzole, učestvuju na turniru u video igrama "Soul Calibur V", "Street Fighter" i "Tekken" i okušaju sreću u igrama sa kartama "Yu-Gi-Oh!" i "Magic: the Gathering".

Pripremljen je i kviz o animama, u kome će posetioci proveriti svoje poznavanje popularnih i manje poznatih stripova i serija.

Predavači će približiti publici karakterističan žanrovski fenomen poznat kao "Magical girl", a gost "Japanizma" biće i ilustrator i profesor animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Rastko Chirić.

Najavljena je demontracija borilačke veštine "ninđucu", radionica manga stripa, izrade origamija. Posetioci će imati priliku da savladaju pravila igre "go" i oprobaju se u iscrtavanju i rezanju papirnih figura, a od tribina izdvaja se interaktivni susret sa stručnjacima za tokijsku uličnu modu.

Novina koju donosi ovogodišnji "Japanizam" je "Revija izvođača" - kratkim nastupima predstaviće se plesne trupe, bendovi, akrobate, komičari i dečiji hor, koji će sve zainteresovane provesti kroz pop kulturu Japana.

Na zatvaranju festivala "Japanizam" biće predstavljeni kostimi inspirisani japanskim animiranim filmovima, serijama i igrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: