Crkva u Vitlejemu na listi UNESCO

UNESCO je po hitnoj proceduri upisao crkvu Hristovog rođenja u Vitlejemu na Listu svetske kulturne baštine.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

16:03

Default images

Za upisivanje "Mesta Isusovog rođenja" glasalo je 13 članova Komiteta za kulturnu baštinu, šest je bilo protiv, a dva su bila uzdržana.

Odluka je doneta na sednici u Sankt Peterburgu. Ta crkva se nalazi na palestinskim teritorijama i prvi je palestinski spomenik upisan u Listu svetske kulturne baštine nakon što je Palestina primljena u UNESCO, prošle jeseni.

Zahtev za Vitlejem, jedno od najsvetijih mesta hrišćanstva, prvi je prosleđen svetskoj organizaciji. Proces nominacije uobičajeno traje 18 meseci, ali palestinske vlasti su ga ubrzale, time što su Crkvu rođenja Hristovog i drevnu molitvenu rutu koja vodi do nje proglasili ugroženom.

Ekspertski komitet UNESCO odbacio je tvrdnju da pomenutom svetilištu preti opasnost i predložio je Palestincima da idu regularnim putem, što su oni odbili.

Crkva Hristovog rođenja izgrađena je pre 1.500 godina, a koriste je katolici, pravoslavci i Jermeni.

Crkvi u Vitlejemu treba zaštita?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: