Ko oblikuje naše gradove?

Program pod nazivom „Urbanized“ biće održan 27. juna u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, na inicijativu Ministarstva prostora.

Izvor: Beograd

“Urbanized” je dugometražni dokumentarni film koji preispituje strategije urbanog planiranja i postavlja pitanje: "Kome je dopušteno da oblikuje naše gradove, i na koje sve načine se to radi?" 

U filmu se pojavljuju neki od vodećih svetskih arhitekata, urbanista, političara, graditelja, sociologa... U filmu su i Pariz, Njujork, slamovi Mumbaja, plaže Rio de Žaneira, biciklističke staze u Bogoti, šetališta u predgrađima Kejp Tauna, novi projekti socijalnog stanovanja koji treba da zamene neformalna naselja u Santjagu u Čileu…

“Urbanized” je treći deo trilogije reditelja Garija Hustvita (Gary Hustwit), prethode mu filmovi “Helvetica” i “Objectified”. U filmu se govore engleski, španski, nemački i portugalski a emituje sa engleskim titlovima.

Projekciji filma prethodiće vođenje kroz izložbu „Nedovršena modernizacija“ koju čine fotografije, video snimci, makete građevina i 'novih' gradova (Novog Beograda, Nove Gorice, Novog Zagreba), strip o nevoljama stanovnika Kaluđerice; izvoz jugoslovenske arhitekture u nesvrstane zemlje; letovališta na jadranskoj obali; avangardni projekti koji su pomerali granice arhitekture; ekskluzivni intervjui sa najpoznatijim arhitektama iz SFRJ...

Izložba “Nedovršene modernizacije” predstavlja najznačajnije arhitektonske projekte i velike urbanističke  planove koji su obeležili razdoblje jugoslovenskog socijalističkog društva. Kustosi izložbe su Maroje Mrduljaš i Vladimir Kulić a organizator je Društvo arhitekata Beograda, u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije, Udruženjem hrvatskih arhitekata, Oris-kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom za arhitekturu i dizajn (Ljubljana), Umetničkom galerijom Maribor (Maribor) i Koalicijom za održivi razvoj (Skoplje).

Satnica programa zakazanog za 27. maj izgleda ovako:

18:00 vođenje kroz izložbu “Nedovršene modernizacije”

19:30 projekcija filma “Urbanized”, reditelj i producent Gari Hustvit (Gary Hustwit), SAD, 2011. god, 85 min

21:00 diskusija o izložbi i filmu

Ostalo

Otvorena izložba o sefardskim Jevrejima

U Institutu Servantes večeras je otvorena izložba "Slike izgubljenog sveta. Život sefardskih Jevreja na Balkanu" koja prikazuje fotografije iz privatnih kolekcija sefardskih porodica na Balkanu iz prve polovine 20. veka.

Ostalo sreda 27.05. 22:14 Komentara: 3

60 godina rada baletskog kritičara Milice Zajcev

Ovogodišnji 19. Festival koreografskih minijatura koji će se održati od 5. do13. juna, Udruženje baletskih umetnika najaviće sutra u Narodnom pozorištu obeležavanjem 60 godina profesionalnog rada kritičarke, istoričarke i publiciste umetničke igre Milice Zajcev.

Ostalo sreda 27.05. 19:45 Komentara: 0

Festival srpskog filma u Vašingtonu

U organizaciji Kruga Orfelin, neprofitne organizacije za promociju srpske kulture i umetnosti u SAD, 28. i 31. maj 2015. godine u art bioskopu Avalon, Vašington održaće se festival srpskog savremenog kratkog i dokumentarnog filma.

Ostalo sreda 27.05. 16:08 Komentara: 1
strana 1 od 511 idi na stranu