Kulturno nasleđe: Prepreka je zakon

Centar za nematerijalno nasleđe, koji je danas otvoren u Etnografskom muzeju u Beogradu znači da je konačno formirana nacionalna mreža za brigu o nematerijalnoj baštini, kao i stvaranje savremenog sistema očuvanja kulturnog nasleđa.

Kultura

Izvor: Piše: D. MATOVIÆ/Novosti

Sreda, 20.06.2012.

18:33

Default images

„Do sad se nematerijalno nasleđe štitilo, a sad se savremenom metodologijom čuva za budućnost. Stručnjaci Etnografskog muzeja već sto godina brinu o tradicionalnoj prošlosti, a u Centru će se voditi računa o živoj tradiciji, koja je kulturni i nacionalni identitet“, kaže za Novosti Dušica Živković, pomoćnica ministra kulture.

Ono što sada predstoji je da se završe radovi na donošenju seta zakona koji se odnose na ovu oblast, s obzirom da postojeći zakon Srbije ne prepoznaje pojam nematerijalne baštine.

To je razlog što Srbija još nije poslala nijedan predlog Unesku. Živković tvrdi da se problem sa zakonom može rešiti tako što bi se u aktuelnom zakonu o kulturi u svakom članu gde se spominje materijalno nasleđe dodalo i nematerijalno.

„Drugo rešenje je da sa stručnjacima sa Pravnog fakulteta iduće godine napravimo savremen i kratak Zakon o zaštiti kulturnog nasleđa, koji će prepoznavati pojam nematerijalnog“, kaže ona.

Večernje novosti navode da u našem registru za sada ima 27 nematerijalnih blaga.

U registar nematerijalnog nasleđa, između ostalog, biće upisani krsna slava i đurđevdanski obred i molitva, zatim paljanje i izlivanje ratarskih sveća za Uskrs, grnčarija Zlakusa, pirotsko ćilimarstvo, pirotski kačkavalj, belmuš, filigranski zanat u zapadnoj Srbiji. Tu će se naći i naivno slikarstvo Slovaka, kolo Rumenke, pevanje izvika, ojkača, frula, gusle, gajde... U ovaj posao, pored zaposlenih iz Etnografskog muzeja, biće uključene mnoge naučne i stručne institucije - fakulteti, instituti, nevladin sektor.

Nedavno je na inicijativu Turske, Đurđevdan kao veliki praznik predložen Unesku u okviru programa zaštite nematerijalne kulturne baštine. Živković navodi da Turska ,kao nosilac projekta, želi i da Srbija bude uključena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: