Karikature inspirisane fudbalom

U Muzeju karikature u Varšavi postavljena je izložba posvećena Evropskom prevenstvu u fudbalu koja će - nadaju se organizatori - malo razveseliti fudbalske fanove, ali i reprezentativce posle eliminacije sa Eura 2012 u Poljskoj i Ukrajini.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 17.06.2012.

14:55

Default images

Do septembra posetioci će moći da pogledaju skice inspirisane fudbalom, a postavka "Lopta je u igri" obuhvata 160 živopisnih karikatura izabrnih među više od 1.200 poslatih radova iz celoga sveta, prenosi AFP.

"Kao kontrast Evropskom prvenstvu 2012, mi ovde imamo Svetski kup 2012, s obzirom da je ceo svet uzeo učešće u našoj izložbi", izjavio je direktor Muzeja karikature u Varšavi Zigmunt Zaradkjevič.

Na izložbi su predstavljeni radovi iz više od 40 zemelja - od Australije i Austrije do Sirije i Brazila.

"Jedino nismo primili radove iz delova gde trava ne raste, sa polova", primetio je Zaradkjevič.

Izložba je odraz fudbala, njegove privlačnosti, zajedničkog jezika i problema, te tako autori izloženih dela se bave temama kao što su sumnjivo suđenje, fudbalska brutalnost, novac, a sve kroz humor.

"Nismo želeli samo scene tipa kada se neko oklizne na koru od banane i svi prsnu u smeh. Hteli smo da uključimo crteže koji pokazuju ključnu ulogu koju fudbal ima u životima ljudi", rekao je Zaradkjevič.

Velika nagrada u vrednosti od 10.000 zlota (2.350 evra) pripala je Polu Kšištofu Grzonđelu koji je nacrtao celu porodicu fudbalera - trudnu ženu, malog sina i bebu u kolicima koji mole sudiju da povuče crveni karton.

Izloženi radovi prikazuju i fudbal na kauču čuvenog psihoanalitičara Sigmunda Frojda, fudbalera koji sudiji predočava grafikon jedne optičarske radnje, igrače iz rivalskih timova koji nakon utakmice razmenjuju dresove.

Još karikatura pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: