Viminacijum: Otkriveno još 5 mamuta

U blizini skeleta mamuta pronađenog pre nekoliko dana u Viminacijumu, pronađene su nove kosti, a direktor arheološkog projekta Viminacijum Miomir Korać kaže da je reč verovatno o pet ili šest mamuta.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.06.2012.

11:59

Default images

Miomir Korać je u izjavi Tanjugu rekao da je u nastavku istraživanja nakon otkrića dela skeleta mamuta pre nekoliko dana, na svakih trideset metara pronađena po još jedna kost, što je, dodao je, potpuno neverovatno, jer to znači da je tu zakopano pet možda čak i šest mamuta.

On je kazao da se različite kosti nalaze na prostoru lokaliteta Nosak površine izmedju jednog i dva hektara, i da je to zaista fenomen.

"Ja prosto ne znam šta da kažem, u šta sve to može da se izrodi, prosto je neverovatno, sada je počelo pažljivije istraživanje celog tog dela. Iako upotrebljavamo svu moguću tehniku u razotkrivanju, nismo vidoviti i ne znamo šta da očekujemo", uzbuđeno je ispričao Korać.

On je najavio da će uraditi infracrvene snimke, kako bi dobili što bolju sliku tog prostora, probaće da raščiste teren i da geofizičkim metodama, koje mogu da detektuju kosti na većim dubinama, vide dokle one sežu.

"Više nije u pitanju samo jedan mamut i jedna kost. Ovo je svetska poslastica jer takvih mesta nema u svetu", istakao je Korać, podsetivši da svi mamuti do sada pronađeni širom sveta nalaze se u muzejima.

On je kazao da će nažalost morati da izmeste skelet mamuta Vike, otkriven 2009. godine, koji je takodje svetski raritet, jer je to jedini mamut na licu mesta, u prirodnom ambijentu gde je i pronađen.
Foto: Tanjug
Korać je rekao da su nove kosti pronađene na 10 metara udaljenosti od Vike, na mestu gde je bilo Panonsko more koje se povlačilo, te da je moguće da je na samom lokalitetu nekada bilo malo ostrvo gde su se mamuti zatekli.

On je najavio da će svu raspoloživu tehniku koju su koristili u istraživanju antičkog grada i legijskog logora, primeniti i u ovom slučaju, ali i dodao da će konsultovati i stručnjake u regionu i šire.

"Ovo je stvar mnogo šira i značajnija, jer se radi o jednom prostoru kome treba da posvete pažnju ne samo naši stručnjaci - paleozolozi, paleontolozi, arheolozi, nego i stručnjaci iz regiona i šire. Mi smo i ranije sarađivali sa vodećim stručnjacima iz Roterdama i Londona i nećemo propustiti ovu priliku da saznamo što više o tom životu pre milion godina", naglasio je Korać, koji će narednih dana boraviti u Parizu i razgovarati sa tamošnjim ekspertima o mogućoj saradnji.

On je primetio da je ovo otkriće potpuno iznenađenje i da bi država trebalo odlučnije da stane iza toga. "Sve to zahteva velika sredstva i mi smo svesni sveopšte krize koja nagriza naše društvo. Moramo biti realni, ali to ne znači da se nećeno truditi da uradimo najbolje moguće. Smatram da država treba više pažnje da posveti arheologiji, koja svuda u svetu donosi novac", istakao je Korać.

"Iskoristimo šansu i dovedimo na osnovu ovog otkrića, na osnovu naše praistorije, Lepenskog vira, Vinče, 300.000 do 500.000 turista i obezbedimo 300 miliona evra obrtnih sredstava i siguran sam da će to doneti milione industriji", poručio je Korać.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: