Golotinja na ironičan način

Grafički dizajner Stefan Sagmajster, poznat po ciničnom korišćenju golotinje, fotografisao se potpuno nag sa koleginicom Džesikom Volš u cilju promocije zajedničkog brenda Sagmeister & Walsh.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.06.2012.

19:26

Default images

Sagmajster je rekao da mu se u početku nije dopala ideja da oboje budu nagi i predložio da Volš bude konzervativno obučena i da se na taj način napravi kontrast. Volš to nije prihvatila.

„Zašto baš ja da budem ta konzervativna?“, navela je ona.

Volš na slici stoji na hrpi knjiga kako bi oboje bili iste visine. Ovim su Sagmajster i Volš na kreativan način želeli da saopšte da su ravnopravni partneri.

Ono čime se Sagmajster zapravo poigrava je telo kao objekat seksualne požude. Golo muško telo nikada nije izazivalo ni približno pažnje kao golo žensko telo. Oni koji „gledaju“ obično su muškarci, pa je tako žensko telo dugo bilo podvrgnuto teroru muškog oka, objekt žudnje i požude, stalni simbol potrošnje, navodi sajt Pogledaj.to .

Upravo zbog toga se ova fotografija smatra spornom sa aspekta onoga što Sagmajster želi da postigne. Društvo ne gleda isto na golotinju žena i muškaraca, pa u tom smislu Volš i Sagmajster nisu (bar na fotografiji) „ravnopravni“ partneri.

Sagmajster je 1999. dizajnirao poster za predavanje AIGA-e, gde je u vlastito golo telo urezao detalje događaja.

Na posteru “Sagmeister On A Binge” za izložbu u Japanu, izložio se kao „pre“ i „posle“ konzumiranja džank hrane.

Ipak, najpoznatiji primer njegovog „razgolićavanja“ je bio letak kojim je klijente obavestio da otvara vlastitu dizajnersku firmu Sagmeister Inc. rasparčavajući razglednice sa svojim likom, kao od majke rođenim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: