Kusturica član Akademije nauka RS

Akademici Ljubiša Rakić iz Srbije, Nikolaj Dubina i Filip Govorov iz Ukrajine, kao i filmski režiser Emir Kusturica inaugurisani su danas, 11.juna za inostrane članove Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS).

Izvor: Tanjug
Foto: Fonet
Foto: Fonet

Predsednik ANURS-a Rajko Kuzmanović naglasio je da su novi članovi svetski poznati stručnjaci, koji u svetu ne predstavljaju samo svoju zemlju, već univerzum nauke i umetnosti.

Kusturica je rekao da mu je čast što je dobio ovakvo priznanje, koje se dodeljuje nekome ko je nastavio davno trasiran put koji je sačuvao srpski narod kroz vekove, najviše u kulturi.

"Ako govorimo o dometima u svim vrstama umjetnosti, možemo da govorimo o kontinuitetu naše kulture i umetnosti i utoliko ja ovo doživljavam kao nagradu za moju ideju da je moj život posvećen stvaralaštvu, što je segment dugovečne i velike evropske kulture - srpske kulture", dodao je Kusturica.

On kaže da je u besedi koju je govorio prilikom inauguracije najvažnije motive iz svog života suprotstavio protoku vremena i doslednim ljudima koji su principe, kojima su bili privrženi od detinjstva, zadržali do ovog doba.

Član SANU i drugih svetskih akademija, stručnjak u oblasti nervnog sistema Ljubiša Rakić rekao je da je počastvovan što je akademik ANURS-a, jer je ova "relativno mlada akademija za 20 godina postojanja svojim uspehom uhvatila korak sa mnogim akademijama koje postoje više stotina godina".

On je pojasnio da je u svojoj besedi dao opšti pogled na nauku u sadašnjosti i budućnosti, iako je osnova njegovih istraživanja izučavanje nervno-biološke osnove ponašanja, uključujući i ponašanje u razvoju i nervobiologiju starenja, o čemu je i publikovao veliki broj radova. Kuzmanović je istakao da je prava sreća da ANURS ima takve akademike u svom sastavu.

"ANURS do danas ima 15 inostranih članova, među kojima su najuglednija imena iz SAD, Rusije, Bugarske, Češke, Slovenije. To je veliko bogatstvo za nas i govori o tome da nema nauke u malim ili velikim zemljama. Nauke ili ima ili nema, pa bila ona u SAD, Republici Srpskoj ili Kini. Ovde nauke ima i mi ćemo ići tim putem", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjoj Luci, nakon inauguracije novih članova ANURS-a.

Inače, novi inostrani članovi izabrani su na poslednjoj sednici Skupštine ANURS-a, održanoj 9. decembra 2011. godine.

Ostalo

Ana Radovanović: Časopisi kao artefakt ex-Yu epohe

Početkom leta u Zagrebu je održan 6. Međunarodni festival dizajna Dan D s krovnom temom „Arhiv dizajna” i nizom izložbi, između ostalih i D-izložbom, na kojoj se već tradicionalno predstavljaju mladi autori do 35 godina, koji stvaraju na području dizajna i srodnih disciplina iz Hrvatske i regiona.

Ostalo subota 5.09. 09:30 Komentara: 0

SANU bira nove članove 5. novembra

Srpska akademija nauka i umetnosti održaće 8. oktobra konferenciju svih članova na kojoj će biti predstavljeni kandidati za članstvo u SANU, o kojim će se glasati 5. novembra na izbornoj skupštini, rečeno je danas u Beogradu.

Ostalo petak 4.09. 21:20 Komentara: 1

Protivrečne odluke tenderske komisije MSU - a

Ministarstvo kulture i informisanja neće dozvoliti različitim interesnim grupama da ugroze novac poreskih obveznika koji je Vlada Republike Srbije iz budžeta izdvojila za potpuni završetak radova na obnovi Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Ostalo petak 4.09. 11:07 Komentara: 2
strana 1 od 553 idi na stranu