Kusturica član Akademije nauka RS

Akademici Ljubiša Rakić iz Srbije, Nikolaj Dubina i Filip Govorov iz Ukrajine, kao i filmski režiser Emir Kusturica inaugurisani su danas, 11.juna za inostrane članove Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS).

Izvor: Tanjug
Foto: Fonet
Foto: Fonet

Predsednik ANURS-a Rajko Kuzmanović naglasio je da su novi članovi svetski poznati stručnjaci, koji u svetu ne predstavljaju samo svoju zemlju, već univerzum nauke i umetnosti.

Kusturica je rekao da mu je čast što je dobio ovakvo priznanje, koje se dodeljuje nekome ko je nastavio davno trasiran put koji je sačuvao srpski narod kroz vekove, najviše u kulturi.

"Ako govorimo o dometima u svim vrstama umjetnosti, možemo da govorimo o kontinuitetu naše kulture i umetnosti i utoliko ja ovo doživljavam kao nagradu za moju ideju da je moj život posvećen stvaralaštvu, što je segment dugovečne i velike evropske kulture - srpske kulture", dodao je Kusturica.

On kaže da je u besedi koju je govorio prilikom inauguracije najvažnije motive iz svog života suprotstavio protoku vremena i doslednim ljudima koji su principe, kojima su bili privrženi od detinjstva, zadržali do ovog doba.

Član SANU i drugih svetskih akademija, stručnjak u oblasti nervnog sistema Ljubiša Rakić rekao je da je počastvovan što je akademik ANURS-a, jer je ova "relativno mlada akademija za 20 godina postojanja svojim uspehom uhvatila korak sa mnogim akademijama koje postoje više stotina godina".

On je pojasnio da je u svojoj besedi dao opšti pogled na nauku u sadašnjosti i budućnosti, iako je osnova njegovih istraživanja izučavanje nervno-biološke osnove ponašanja, uključujući i ponašanje u razvoju i nervobiologiju starenja, o čemu je i publikovao veliki broj radova. Kuzmanović je istakao da je prava sreća da ANURS ima takve akademike u svom sastavu.

"ANURS do danas ima 15 inostranih članova, među kojima su najuglednija imena iz SAD, Rusije, Bugarske, Češke, Slovenije. To je veliko bogatstvo za nas i govori o tome da nema nauke u malim ili velikim zemljama. Nauke ili ima ili nema, pa bila ona u SAD, Republici Srpskoj ili Kini. Ovde nauke ima i mi ćemo ići tim putem", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjoj Luci, nakon inauguracije novih članova ANURS-a.

Inače, novi inostrani članovi izabrani su na poslednjoj sednici Skupštine ANURS-a, održanoj 9. decembra 2011. godine.

Ostalo

"Sajam knjiga neophodan u teškim vremenima"

Što su vremena teža i oskudnija, to su nam potrebnije knjige i kulturne manifestacije, kao što je Sajam knjiga, na kome se slave umetnost, pisanje, čitanje prevođenje, svetkovine duha, ocenjuje književnica Sanja Domazet .

Ostalo nedelja 23.10. 13:20 Komentara: 1

Srbija u 19. veku u očima stranaca

Kada je pre više od pola veka, kao student slavistike, došao u Beograd, jedino što je iz ovdašnje kulture poznavao norveški akademik i profesor emeritus Svejn Menesland bila su Andrićeva dela "Na Drini ćuprija" i "Travnička hronika".

Ostalo subota 22.10. 21:57 Komentara: 4

Abramović: Mnogi prijatelji su mi postali neprijatelji

Umetnica ima običaj da kaže da u njoj postoje tri Marine Abramović: Marina ratnica (koja može da izdrži svaki bol i vrišti glasnije od svih drugih), spiritualna Marina (koja može da izdrži bilo kakvo mirovanje i ćutanje duže od svih ostalih) i Marina sra*e (koja obožava slavne ličnosti, ćaska o muškarcima i tome zašto se ponekad oseća debelo i ružno).

Ostalo subota 22.10. 17:41 Komentara: 74
strana 1 od 683 idi na stranu