Kusturica član Akademije nauka RS

Akademici Ljubiša Rakić iz Srbije, Nikolaj Dubina i Filip Govorov iz Ukrajine, kao i filmski režiser Emir Kusturica inaugurisani su danas, 11.juna za inostrane članove Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS).

Izvor: Tanjug
Foto: Fonet
Foto: Fonet

Predsednik ANURS-a Rajko Kuzmanović naglasio je da su novi članovi svetski poznati stručnjaci, koji u svetu ne predstavljaju samo svoju zemlju, već univerzum nauke i umetnosti.

Kusturica je rekao da mu je čast što je dobio ovakvo priznanje, koje se dodeljuje nekome ko je nastavio davno trasiran put koji je sačuvao srpski narod kroz vekove, najviše u kulturi.

"Ako govorimo o dometima u svim vrstama umjetnosti, možemo da govorimo o kontinuitetu naše kulture i umetnosti i utoliko ja ovo doživljavam kao nagradu za moju ideju da je moj život posvećen stvaralaštvu, što je segment dugovečne i velike evropske kulture - srpske kulture", dodao je Kusturica.

On kaže da je u besedi koju je govorio prilikom inauguracije najvažnije motive iz svog života suprotstavio protoku vremena i doslednim ljudima koji su principe, kojima su bili privrženi od detinjstva, zadržali do ovog doba.

Član SANU i drugih svetskih akademija, stručnjak u oblasti nervnog sistema Ljubiša Rakić rekao je da je počastvovan što je akademik ANURS-a, jer je ova "relativno mlada akademija za 20 godina postojanja svojim uspehom uhvatila korak sa mnogim akademijama koje postoje više stotina godina".

On je pojasnio da je u svojoj besedi dao opšti pogled na nauku u sadašnjosti i budućnosti, iako je osnova njegovih istraživanja izučavanje nervno-biološke osnove ponašanja, uključujući i ponašanje u razvoju i nervobiologiju starenja, o čemu je i publikovao veliki broj radova. Kuzmanović je istakao da je prava sreća da ANURS ima takve akademike u svom sastavu.

"ANURS do danas ima 15 inostranih članova, među kojima su najuglednija imena iz SAD, Rusije, Bugarske, Češke, Slovenije. To je veliko bogatstvo za nas i govori o tome da nema nauke u malim ili velikim zemljama. Nauke ili ima ili nema, pa bila ona u SAD, Republici Srpskoj ili Kini. Ovde nauke ima i mi ćemo ići tim putem", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjoj Luci, nakon inauguracije novih članova ANURS-a.

Inače, novi inostrani članovi izabrani su na poslednjoj sednici Skupštine ANURS-a, održanoj 9. decembra 2011. godine.

Ostalo

Nova opera Isidore Žebeljan u Nemačkoj

Premijera najnovije opere Isidore Žebeljan "Nahod Simon" biće izvedena 29. maja 2015, u operskoj kući Musiktheatar im Revier u Gelzenkirhenu (Nemačka). Ovu, petu operu Isidore Žebeljan, izvešće nemački solisti i horovi na srpskom jeziku.

Ostalo utorak 26.05. 20:35 Komentara: 8

Film "Kerol" dobitnik Kvir palme Kanskog festivala

Film "Kerol" američkog reditelja Toda Hajnsa osvojio je Kvir palmu (Queer Palm) 68. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, nagradu koja se svake godine dodeljuje najboljem filmu o pitanjima LGBT zajednice na Kanskom festivalu, saopštili su danas organizatori.

Ostalo nedelja 24.05. 19:50 Komentara: 2

Položeni venci na spomenik Ćirilu i Metodiju

Povodom Dana bugarske prosvete i kulture i slovenske pismenosti, danas su na spomenik braći Ćirilu i Metodiju u istoimenom beogradskom parku položeni venci, a gradski menadžer Goran Vesić smatra da je vreme sa Skupština grada pokrene inicijativu da se taj dan u Srbiji obeležava u školoma i svečanim akademijama.

Ostalo nedelja 24.05. 15:15 Komentara: 5
strana 1 od 510 idi na stranu