Sve više umetnika odlazi iz Srbije

Poslednjih godina svedoci smo toga da najvažniji akteri nazavisne umetničke scene napšutaju Srbiju o čemu će biti reči na Međunarodnom simpozijumu “Odliv scene” koji se 8. i 9. juna održava u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 08.06.2012.

16:40

Default images

Ocenjeno je da se "odliv mozgova" dešava zbog odsustva jasno definisane kulturne politike, kao i zbog opšte besperpektivnosti u društvu. Organizator simpozijuma, novosadska nezavisna umetnička asocijacija Per.Art navodi da je posebno alarmantno to što iz zemlje odlaze oni koji su imali ključnu ulogu u razvoju nezavisne scene početkom dvehiljadite.

Mnogi od njih izabrali su Nemačku, Belgiju, Holandiju i druge evropske države kao novi prostor delovanja i uspešno rade na tamošnjim scenama, ali se njihov rad i veoma retko predstavlja u Srbiji. Takvo stanje negativno utiče na domaću nezavisnu scenu i njen razvoj, ali isto tako i na kulturnu sliku Srbije u evropskom kontekstu, stoji u saopštenju.

Učesnici dvodnevnog simpozijuma su umetnici, teoretičari umetnosti i kulture, stručnjaci iz oblasti migracija, novinari, studenti, društveni aktivisti, menadžeri iz oblasti kulture, predstavnici institucija kulture i organizacija civilnog društva.

Projekat je osmislio Saša Asentić iz Per.Art-a, u saradnji sa Hanom Markvard i Matiasom Miler-Viferigom iz Gete Instituta Beograd. Podršku su osim Gete Instituta pružili Fondacija Robert Boš i Galerija Matice srpske.

Ulaz na simpozijum koji se održava u Galeriji Matice srpske je slobodan, a detaljan program možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: