Preminula fotografkinja Iv Arnold

Fotografkinja Iv Arnold (Eve Arnold), koja je putovala svetom fotografišući sve od siromašnih do Merlin Monro, preminula je u 99. godini u Londonu, saopštila je foto agencija "Magnum".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.01.2012.

11:56

Default images

Predstavnica "Magnuma" Fiona Rodžers rekla je da je Arnold preminula u sredu u londonskom staračkom domu, preneo je AP.

Rođena u Filadelfiji, aprila 1912. u porodici ruskih emigranata, Arnold je živela na Long Ajlendu, a za fotografiju se zainteresovala radeći u fotografskoj radnji.

Prošla je kurs za fotografiju u Školi za društvena istraživanja u Njujorku, a karijeru je započela četrdesetih godina prošlog veka, radeći u zlatno doba fotožurnalizma za listove kao što su "Pikčer Post", "Tajm" i magazin "Lajf".

Fotografisala je radnike imigrante, njujorške šankere, kubanske ribolovce i avganistanske nomade, ali i slavne ličnosti poput glumica Džoan Kraford i Elizabet Tejlor, političkih figura Žakline Kenedi, Margaret Tačer i Malkolma Iksa.

Arnold je bila poznata po svom odnosu sa onima koje fotografiše. "Ako si pažljiv sa ljudima i ako poštuješ njihovu privatnost, oni će ti ponuditi deo sebe koji možeš da iskoristiš" rekla je ona 2002. u intervjuu Bi-Bi-Si-ju (BBC).
Merilin Monro u hotelskoj sobi u Ilinoisu 1995. godine (Foto: Iv Arnold/Magnum)
Njeni najpoznatiji radovi su portreti Merilin Monro, na kojima je predstavljena ranjiva, ali i glamurozna glimica, zabeleženi tokom više od 10 godina i sabrani u knjizi "Merlin Monro: Zahvalnost" (Marilyn Monroe: An Appreciation).

Arnold se priključila agenciji "Magnum" 1951, kao prva žena prihvaćena u toj organizaciji, nakon što su njene fotografije sa modne revije u Harlemu privukle pažnju fotografa Henrija Kartijea-Bresona (Henri Cartier-Brešon)

Šezdesetih se preselila u London, gde je radila za "Sandej tajms" i druge časopise. Sedamdesetih je fotografisala i snimala vladarsku porodicu u Dubaiju i bila među prvim američkim fotografima koji su radili u Kini.

Fotografije koje je načinila tamo predstavila je na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Bruklin muzuju 1980. i objavljene pod nazivom "U Kini" (In China), a izlagala je i u Britanskoj nacionalnoj galeriji portreta.

Bila je saradnik Kraljevskog fotografskog društva i 1995. je imenovana "master fotografom" od strane Njujorškog međunarodnog centra za fotografiju. Kraljica Elizabeta Druga imenovala ju je 2003. oficirom Reda Britanske imperije za doprinos fotografiji, a 2009. je dobila Nagradu za životno delo, koju dodeljuje kompanija "Soni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: