Tajne vinčanske kuhinje u SANU

Izložba "Ishrana u neolitskoj Vinči, izvori i rekonstrukcija" autora Nenada Tasića i Dragane Filipović, biće otvorena 14. decembra u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 13.12.2011.

16:37

Default images

Arheološko nalazište u Vinči poznato je od 1908. godine kada ga je otkrio Miloje M. Vasić kao jedno od najrazvijenijih naselja sa kraja neolitske epohe. Od 1998. pod rukovodstvom dr Nenada Tasića, stručnjaci sa Filozofskog fakulteta, Muzeja grada Beograda i drugih institucija sprovode nova istraživanja na Belom brdu u Vinči sa ciljem da, koristeći najsavremenije tehnike i procedure, dođu do odgovora na pitanja koja do sada nisu bila dovoljno razjašnjena, a jedna od tema je ishrana.

Iako su neki stručnjaci skeptični po pitanju saznanja u vezi s praistorijskim navikama u ishrani, autori izložbe ukazuju da skoro sa sigurnošću možemo tvrditi da je ishrana u neolitskoj epohi bila bogatija ugljenim hidratima, a siromašnija proteinima.

Od neolitskog doba zajednice se više oslanjaju na hranu bogatu mineralima, što se može videti i na očuvanim ljudskim kostima iz tog doba. Sa stalno dostupnom solju i zahvaljujući upotrebi keramičkih kontejnera, žitarice i voće se konzerviraju i čuvaju za korišćenje.

Izložba "Ishrana u neolitskoj Vinči, izvori i rekonstrukcija" prikazuje rezultate multidisciplinarnih istraživanja na primeru rekonstrukcije paleo-ishrane stanovnika Vinče iz vremena oko 4500. godine stare ere.

Posetioci će moći da otkriju šta su neolitski preci u Vinči imali na svom svakodnevnom jelovniku, a posebno iznenađenje predstavljaju recepti sastavljeni od namirnica dostupnih neolitskim Vinčancima, uz primenu tehnika kuvanja koje su arheolozi dokumentovali u Vinči i drugim neolitskim nalazištima Balkana.

Uz njihovu pomoć, publika će saznati kako se pravio vinčanski doručak od žitarica i sušenog voća, ili kako je mogla da izgleda vinčanska čorba od kornjače. Izložba će biti otvorena do kraja januara naredne godine.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2) otvorena je do kraja januara 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: