Alternativna SFRJ pop kultura u MIJ

Izložba “Poslednja mladost u Jugoslaviji“ koja se bavi omladinskom alternativnom pop kulturom u Jugoslaviji, biće postavljena u Muzeju Istorije Jugoslavije od 17. decembra.

Kultura

Izvor: PR

Ponedeljak, 12.12.2011.

11:19

Default images

Izložba se bavi produkcijom omladinske alternativne pop kulture u SFRJ krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, kada mladi autori, ohrabreni slobodama koje je osvojio pank pokret, uvode nove forme izražavanja i delovanja u kulturu. Novu nezavisnu muzičku scenu prate fanzini, omladinska štampa, ali i oficijelni mediji, poput Radio televizije Beograd. Oko muzičke scene se organizuje društveni život kao spoj koncerata, žurki, spontanih umetničkih akcija, tribina... “Uradi Sam“ princip gotovo da briše razlike između publike i izvođača - kroz improvizaciju i eksperiment nastaje bogata produkcija flajera, postera, audio kaseta, stripova, slika, fanzina i časopisa.

“Poslednja mladost u Jugoslaviji“ se pre svega bavi kulturom koja je kasnije nazvana ‘novotalasnom’, a fokus izložbe je na vremenu pre nego što su muzičke grupe potpisale ugovore sa velikim izdavačkim kućama i postale deo glavne umetničke struje.

U to vreme jugoslovenski kulturni prostor se fragmentiše, i oficijelna i disidentska kulturna sfera se razlažu na srpsku, hrvatsku, slovenačku, itd. Omladinska kulturna javnost tada još nije deo tog procesa, i predstavljene potkulturne pojave nemaju nacionalni predznak. “Poslednja mladost u Jugoslaviji” je naziv za poslednji talas inovacija u integralnom jugoslovenskom kulturnom prostoru, koje su spajale elitnu i popularnu kulturu, i uticale na generacije koje su odrastale u poznim godinama socijalizma.
Foto: Goranka Matiæ
Akcenat na zbivanjima u Beogradu je, kako saopštavaju organizatori, načinjen iz praktičnih razloga, budući da je količina neobrađene relevantne građe tolika da ni beogradska scena nije mogla da bude predstavljena na adekvatan način. Ovo autorsko viđenje beogradske epizode “Poslednje mladosti u Jugoslaviji“ se stoga nudi kao predlog za dalje istraživanje i saradnju centara sa područja bivše Jugoslavije.

Na izložbi su korišćeni delovi emisija iz Programskig arhiva TVB-RTS, a pored eksponata iz zbirki MIJ izložen je i materijal iz privatnih kolekcija.

Autori izložbe u Marina Martić i Stevan Vuković, a dizajn izložbe je delo Monike Lang i Andreja Mirića.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Masela i Biro Ives centra i biće otvorena do 15. januara 2012, svakoga dana, osim ponedeljka, od 10 do 16 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: