Izložba o progonu homoseksualaca

Izložba “Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945”, koju udruženje ARTEQ iz Beograda organizuje u partnerstvu sa udruženjem Queer Zagreb, biće održana od 2. do 23. decembra u Muzeju grada Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2011.

16:19

Default images

Izložba se sastoji od 150 arhivskih fotografija, tekstova i dokumenata, koji prikazuju opštu i lične istorije oko 100.000 osoba uhapšenih zbog homoseksualne orijentacije pre i za vreme Drugog svetskog rata. Dokumentaristički je prikazan razvoj sistemske državne homofobije u nacističkoj Nemačkoj i mehanizama progona koji su, u određenoj meri, ostali na snazi do 70-ih godina 20. veka.

Cilj izložbe je da predstavi istorijske činjenice korišćenjem autentičnih dokumenata iz perioda nacizma i podigne svest o stradanju i patnji homoseksualaca pod nacističkim režimom, da omogući sučeljavanje sa stereotipima o LGBT osobama u srpskom društvu, promoviše toleranciju prema manjinama i podstakne različite društvene činioce da se uključe u dijalog o promociji antifašističke ideologije i ukidanju predrasuda prema osobama drugačije seksualne orijentacije.

U okviru pratećeg programa, tokom tri vikenda u Muzeju grada Beograda biće organizovane razne tribine, a posetioci će moći da pogledaju i igrani film “Drugačiji” (Bent) Šona Matijasa (Sean Mathias) o nacističkom progonu homoseksualaca i dokumentarni film “Grad granica” (City of Borders) Jun Suh (Yun Suh) o pravima homoseksualaca u Jerusalimu, koji je dobitnik granprija na prošlogodišnjem Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Izložbu su finansijski pomogli Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, Fond za otvoreno društvo Srbije i Fondacija Hajnrih Bel. Podršku su pružili i Muzej grada Beograda, Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda, Socijaldemokratska omladina, Centar za queer studije, izdavačka kuća Helix i udruženje Alternativni kolektiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: