Duh Praškog Kvadrijenala u KCB-u

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 18. novembra do 9. decembra biće predstavljen projekat Izmeštanje/Displacements Dorijana Kolundžije i grupe autora.

Kultura

Izvor: PR

Sreda, 16.11.2011.

13:31

Default images

Projekat "Izmeštanje" pokrenut je kao saradnička platforma sa ciljem da istraži osnovne principe savremene umetničke produkcije i performansa u novonastalim uslovima koje projekat kreira. U svojoj osnovi, platforma predstavlja hologramsku instalaciju za internet izvođenje uživo, piše u najavi iz KCB-a.

Izgrađena u formi male teatarske scene, platforma u sebi kombinuje sredstva internet komunikacije sa digitalnim (virtuelnim) prostorom i omogućava umetnicima sa različitih geografskih lokacija da timski kreiraju živo izvođenje koje se odigrava pred fizički izmeštenom ali prisutnom publikom. Video, audio, performans stream, internet prisustvo i hologramska projekcija materijali su iz koga nastaje umetničko delo.

Projekat "Izmeštanje" po prvi put je prikazan publici u okviru Praškog kvadrijenala scenskog dizajna i perfomansa 2011. godine kao program nacionalnog paviljona Republike Srbije na ovoj značajnoj svetskoj manifestaciji. Na poziv gospodina Radivoja Dinulovića, direktora S.Cen – OISTAT centra Srbija, organizacije zadužene za prezentaciju Srbije na Kvadrijenalu, umetnik Dorijan Kolundžija imenovan je za umetničkog direktora nacionalnog paviljona 2011. godine.

Kao autor projekta Izmeštanje, Kolundžija je zajedno sa koselektorkama programa Anom Adamović i Milicom Pekić, pozvao nekoliko autora (Dalija Aćin, Siniša Ilić i Bojan Đorđev, Igor Štanglicki, Ana Sofrenović, Dragan Mileusnić i Željko Srdanović, Manja Ristić) da kreiraju namenske radove za ovu specifičnu platformu i na taj način predstave Srbiju u okviru Kvadrijenala.

Praško kvadrijenale ove godine je održano dvanaesti put, u periodu između 16. i 26. juna u Nacionalnoj galeriji u Pragu, a na centralnoj izložbi predstavilo se više od 60 zemalja iz čitavog sveta. Ovogodišnju izložbu videlo je preko 40.000 ljudi, što predstavlja rekordnu posetu u dosadašnjoj istoriji manifestacije. Srbija je kroz projekat Izmeštanje prikazala šest novih radova domaćih autora. Nove produkcije izvođačkih dela autora koji su pozvani da učestvuju izvedena su uživo u Beogradu tokom aprila i maja meseca 2011. godine. Dokumentacija nastala tokom izvođenja producirana je u okviru šest izolovanih scenskih objekata i prikazana u okviru Nacionalnog paviljona. Iako su snimljeni, radovi se odigravaju u integralnoj verziji, u realnom vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: