Prvi rođendan magazina Liceulice

Magazin "Liceulice" novim brojem - osmim po redu - obeležava svoju prvu godišnjicu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2011.

11:21

Default images

Liceulice magazin izlazi jednom mesečno, a prodaju ga beskućnici, mladi ulice, najsiromašniji i najugroženiji pripadnici marginalizovanih grupa. Polovina ostvarenih prihoda od prodaje ostaje prodavcima, dok se preostala sredstva koriste za razvoj projekta, dodatni rad na integraciji prodavca i druge različite inkluzivne programe pod istim imenom.

"Zahvaljujemo se mnogima, ali pre svih našim čitaocima, postojećim i budućim, svima onima koji su se potrudili da do svog primerka dođu u susretu sa nekim od naših prodavaca, bez vas ništa ne bi bilo moguće, vi dajete smisao našem trudu. Pozivamo vas da nam ostanete verni, ali i da pomognete da vas bude još više. O svemu više u najnovijem broju magazina Liceulice!"

U tekstu koji prati osmi broj uličnih novina navodi se: "Na ulicama se i u ovoj, našoj, godini spavalo, jelo, trgovalo, volelo, mrzelo, radovalo i tugovalo, odlazilo i dolazilo; jednom rečju, živelo, i to bez prestanka. Mnogi su - a sve ih je više - i ovu godinu „tradicionalno“ i u celini proveli na ulici, ne zato što im je to stil života, već je za njih to bio jedini način da uopšte ostanu u životu.

U prošloj godini buntovnih ulica, besnoj i turbulentnoj, izašli smo i mi na ulice, skromno, sa tek par prodavaca. Tokom borbe za svaki novi broj, uspeli smo da postavimo na noge unikatni medijski format, jedinstven ne samo u Srbiji i regionu, već i među uličnim novinama širom sveta.

Pokušali smo, i u velikoj meri uspeli, da spojimo dva krupna cilja: da na principima socijalnog preduzetništva ekonomski i socijalno osnažujemo najugroženije sugrađane, da vrlo direktno utičemo na poboljšanje njihovih života, ali i da osmislimo, ojačamo i redovno izdajemo atraktivan i rado čitan magazin posvećen aktivizmu. Odbranili smo koncept kome su svi poželeli sreću, ali mnogi tvrdili da je neodrživ. Ponudili smo čitaocima ne ono što se traži, već ono što nedostaje, što nam je potrebno kao zajednici i time dokazali da je javni medijski servis moguć."

"Šta su naši rezultati?
* Stigli smo do celih 87 posto onih koji uspešno rešavaju rebus našeg imena i logotipa.
* Proširili smo prodajnu mrežu na približno 50 prodavaca u Beogradu i Novom Sadu.
* Štampali smo osam brojeva na 64 strane.
* Distribuirali smo približno 50 hiljada primeraka Llicaulice.
* Pokrenuli smo Internet stranu (www.liceulice.org) koja sada broji oko 3,500 poseta dnevno.
* Postali smo članovi Međunarodne mreže uličnih novina - INSP-a.
* Nominovani smo za dve nagrade na godišnjoj konferenciji INSP-a u Glazgovu.
* Organizovali smo šest uličnih događaja.
* Pokrenuli smo regionalni projekat: Liceulice – platforma aktivizma.
* Prehlada: 12.
* Pretučenih: 1, u srcu glavnog grada i usred dana.
* Kontaktirali smo 13 internacionalnih donatora, dobili pet pozitivnih odgovora, čekamo tri.
* Konkurisali smo kod četiri domaća javna izvora finasiranja, prihvaćeni jednom.
* Kontaktirali smo 36 preduzeća:
- ostvarena saradnja: 12;
- „Ovo je mnogo zanimljivo, javićemo se“: 16;
- ugovaramo sastanak duže od šest meseci: 3;
- „Vrlo korisna inicijativa, samo nam to napišite“ – i onda ništa: 1; bez odgovora: 4."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: