Salman Ruždi pobedio Fejsbuk

Svetski poznati pisac Salman Ruždi, autor bestselera "Deca ponoći", dobro se namučio kako bi mogao da se registruje na Fejsbuku pod imenom s kojim se proslavio.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 15.11.2011.

18:21

Default images

Kako prenosi BBC, spor je nastao kada je Ruždi tražio da koristi svoje srednje ime, Salman, po kojem je poznat širom sveta, umesto Ahmed koje je njegovo prvo ime.

Njegovo puno ime, koje gotovo nikada ne koristi, je Ahmed Salman Ruždi.


Poznat po striktnom pravilniku, posebno kada je reč o identitetu korisnika, Fejsbuk je insistirao da se registruje kao Ahmed Ruždi, a kada je pisac odbio da to učini, popularni društveni sajt mu je proteklog vikenda jednostavno izbrisao profil.

U Fejsbuku su, naime, sumnjali da neko pokušava da se lažno predstavi Ruždijevim imenom.

U početku Fejsbuk nije odgovarao na zahteve pisca da se profil ponovno aktivira već je reagovao tek kada je Ruždi na Tviteru objavio da je frustriran celim slučajem.

"Pre dva dana Fejsbuk je izbrisao moju stranicu navodeći da ne veruju da sam to ja. Morao sam da pošaljem fotografiju iz pasoša kako bi im dokazao svoj identitet. Potom su mi rekli da moram da koristim ime Ahmed s kojim se nikada ne služim. Na kraju su reaktivirali moj račun pod imenom Ahmed Ruždi iako me ceo svet poznaje kao Salmana. Kreteni! Mark Cukerberg? Da li me čuješ?", napisao je Ruždi na Tviteru.

Ubrzo nakon toga, Fejsbuk je vratio Ruždijev profil i poslao mu zvanično izvinjenje.

"Pobeda! Fejsbuk se predao! Ponovo sam Salman Ruždi. Sada se osećam mnogo bolje. Nije zabavno imati krizu identiteta u mojim godinama. Hvala Tviteru!", objavio je 64-godišnji pisac, poznat kao Salman Rushdie na Tviteru.

Ovaj incident baca svetlo na jednu važnu činjenicu koja se tiče pravilnika Fejsbuka.

Naime, moguće je registrovati se pod bilo kojim imenom, ali ukoliko u Fejsbuku otkriju ime koje vam piše na dokumentima, bićete primorani da koristiti to ime ili da se odjavite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: