Feliks Kanic stiže u Kragujevac

U Galeriji Narodnog muzeja Kragujevca danas, 15. novembra, se otvara izložba "Sa Kanicom po Srbiji" koja je realizovana zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja u Beogradu i Društva Feliks Kanic uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.11.2011.

09:31

Default images

Uz pomoć 34 kulturološe i geografske zabeleške sa Kanicovih putovanja, koje je priredio dr Ðorđe S. Kostić, posetioci će imati priliku da kroz odabrane citate i crteže upoznaju kulturno istorijske spomenike, gradove i žitelje Srbije druge polovine 19. veka.

Izložba pripoveda o izuzetnim segmentima našeg kulturnog nasleđa, a da bi se istakao Kanicov doprinos upoznavanju Srbije i Balkan uopšte, izložbu prate publikacija "Slike sa Balkana" Kanica i edukativne radionice za najmlađe muzejske posetioce.

Tekstovi za ovu izložbu preuzeti su iz Kostićeve knjige "Srbija-zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja XIX veka", 1-2, a kompletan vizuelni materijal predstaljaju njegovi publikovani likovni radovi kao i ostavština koja se čuva u Narodnom muzeju i Arhivu SANU u Beogradu.

Postavka koja će trajati do 11. decembra, posle Beograda, do sada je gostovala u gradovima koji, su tokom druge polovine 19. veka, bili predmet istraživanje Kanica: Kladovu, Vranju, Nišu, Leskovcu i Valjevu. Izložbu su videli i posetioci sajmova knjiga u Beču i Lajpcigu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: