AI Vejvej i dalje u problemu

Advokat kompanije kineskog umetnika-disidenta Ai Vejveija, optužio je poreske vlasti u Kini da ometaju tu firmu u plaćanju garancije s kojom bi ona mogla da se bori protiv ogromnog poreskog računa kojim se vlada, po rečima Aija, služi da bi ga maltretirala.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

12:52

Default images

Ai, svetski hvaljen konceptualni umetnik, proveo je ove godine skoro tri meseca u pritvoru, a posle oslobađanja mu je u dva navrata ispostavljan račun za neplaćeni porez i druge kazne. Poslednji
račun od pre nekoliko sedmica bio je dvostruko viši od prethodnog.

Pritvaranje Aija i potonje optužbe za poresku evaziju borci za ljudska prava u Kini tumače kao kažnjavanje Aija zbog njegovih kritika na račun autoritarnih vlasti u Pekingu.

Poreski biro u Pekingu trži da Aijeva dizajnerska firma "Lažni kulturni razvoj Pekinga" plati 15 miliona juana odnosno 2,4 miliona dolara na ime neplaćenih poreza i kazni.

Kako bi mogla da se bori protiv ovih optužbi, "Lažni kulturni razvoj" mora do srede da plati garanciju, ili depozit, u iznosu od više od osam miliona juana, to jest 1,3 miliona dolara. Ako to uspe, biće mu omogućena administrativna revizija slučaja.

Kompanija vrlo lako može da plati garanciju, s obzirom da je Ai od svojih pristalica dobio gotovo 8,69 miliona juana (1,4 miliona dolara) na ime pomoći za ovu dažbinu.

Ali advokat firme Pu Džićijang tvrdi da mu je Poreski biro danas rekao da neće prihvatiti garanciju pod prvobitno dogovorenim uslovima.

Kako je Pu rekao novinarima, Biro traži da mu se novac uplati na račun, dok "Lažni kulturni razvoj" hoće umesto toga da kupi sertifikat o depozitu.

Pu je izjavio da kompanija želi da se bori protiv optužbi za poresku evaziju, a da bi to mogla da učini ona ne može da pokaže ni na koji način da priznaje krivicu.

Prema njegovoj oceni, uplata novca Poreskom birou na račun moglo bi da se tumači kao priznanje krivice.

Čak i da firma dobije slučaj, "plašim se da će biti teško povratiti novac", izjavio je Pu.

U kancelariji za propagandu Poreskog biroa u Pekingu danas niko nije odgovarao na telefonske pozive.

Pu je ocenio da slučaj ima političku pozadinu i pozvao je "administrativni organ da primeni pravo na normalan način i da prestane da se ponaša glupavo".

Drugi advokat firme Du Janlin tvrdi da vlasti nisu dokazale da je Ai vlasnik firme i da je izbegavao plaćanje poreza.

Pristalice su Aiju slale novac na razne načine uključujući ubacivanje banknota kao papirnih aviončića u njegovo dvorište.

Ovakva kampanja doniranja je retka u Kini zbog bojazni od odmazde kineskih vlasti koja sledi za ukazivanje podrške disidentima visokog profila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: