“Sećanja na I svetski rat” online

Evropska digitalna biblioteka Europeana, najvažniji projekat digitalizacije kulturne baštine Evrope, započela je trogodišnji projekat posvećen sećanju na Prvi svetski rat, koji će omogućiti da prvi put bude javno dostupno više od 400.000 onlajn dokumenata iz perioda od 1914. do 1918. godine.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 13.11.2011.

19:43

Default images

Cilj projekta “Zbirke Europeana 1914-1918: Sećanja na Prvi svetski rat” je da do 2014. godine i stogodišnjice izbijanja Prvog svetskog rata bude kreirana velika digitalna zbirka građe iz nacionalnih biblioteka i drugih partnerskih institucija iz osam zemalja koje su se nalazile na različitim stranama tog istorijskog sukoba, saopštila je Narodna biblioteka Srbije (NBS), učesnica tog projekta.

Reč je velikim delom o sadržaju koji često predstavlja retkost i veoma je osetljiv zbog trošne prirode niskokvalitetnog papira na kojem je štampan, a uglavnom je dostupan samo u čitaonicama.

Digitalna zbirka će obuhvatiti sve vrste zbirki nacionalnih biblioteka, uključujući knjige, novine, ratne dnevnike, mape, notne sveske, dečju književnost, fotografije, plakate, pamflete, propagandne brošure, umetnine, religiozne dela, medalje i kovani novac.

Građa će istaći značaj Prvog svetskog rata za zajednički evropski identitet i reflektovati iskustva ljudi iz različitih etničkih, lingvističkih, političkih, društvenih i religioznih zajednica na svim stranama sukoba, uključujući i protivnike rata. Omogućiće nova tumačenja istorije koja sežu dalje od tradicionalne vojne istorije i uključuju umetničku i kulturološku reinterpretaciju iskustava iz perioda 1914-1918.

Sve digitalizovane zbirke biće dostupne na portalu Europeana.eu, gde će biti pridružene sličnoj građi iz drugih institucija, kao i porodičnih dokumenata i uspomena iz rata koje su digitalizovali privatni pojedinci u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Projekat “Zbirke Europeana 1914 – 1918: Sećanje na Prvi svetski rat” okuplja 12 partnera iz osam zemalja: Nacionalna biblioteka Austrije, Berlinska državna biblioteka, Britanska biblioteka, Centralni institut za objedinjeni katalog biblioteka Italije u Rimu, Clio-online /Univerzitet Humbolt u Berlinu, Centralne nacionalne biblioteke Italije u Rimu i Firenci, Nacionalna biblioteka Francuske, Narodna biblioteka Srbije, Narodna i univerzitetska biblioteka u Strazburu, Kraljevska biblioteka Belgije, Kraljevska biblioteka u Kopenhagenu i Nacionalna biblioteka Danske.

Evropska digitalna biblioteka, muzej i arhiv Europeana, trenutno sadrži 20 miliona knjiga, fotografija, slika, filmova, zvučnih zapisa i arhivske građe koje su digitalizovale institucije koje se bave čuvanjem kulturne baštine iz svih zemalja Evrope.

Interfejs za pretragu je na 28 jezika, dok alat za automatsko prevođenje pomaže korisnicima da prevedu pojedinačne rezultate pretrage na 37 jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: