“LIMIT“- Novi festival u DOB-u

Dom omladine Beograda pokreće novi festival u oblasti izvođačkih umetnosti “LIMIT – Live art festival“, koji će se održati od 25-27. novembra.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

18:17

Default images

“LIMIT – Live art festival“ ima za cilj da promoviše inovativne umetnike i umetničke trupe koji svojim izrazom pomeraju granice u izvođačkim umetnostima. Izraz live art ovde nije upotrebljen kao odrednica za umetničku formu ili žanr, već ukazuje da je cilj festivala da promoviše princip permanentnog eksperimenta u umetničkim procesima i praksama.

Na prvom izdanju Limit – live art festivala biće izvedene slovenačko-latvijska predstava „Show your face“, švajcarska „1973“ Massimo Furlan trupe, “1 siromašan i jedna 0” Badco. iz Hrvatske kao i performans „Prva pomoć“ beogradskog Ister teatra. Takođe, kao poseban program koji se realizuje u saradnji sa zagrebačkim festivalom Perforacije, biće priređena i „Noć perfomansa“. Tokom festivala biće i realizovana video instalacija „Svet tišine“ mladih umetnika Daneta Komljena i Marka Salapure.

Nit koja povezuje ovogodišnji izbor predstava je svakako činjenica da se ovaj festival odigrava u kulturnom centru koji je rekonstrukcijom dobio novi život. Devedesetih godina Dom omladine se u potpunosti urušio i na izvesan način nestao sa kulturne mape Beograda i Srbije. U tom smislu, predstave ovogodišnjeg “Limit-a” tretiraju probleme i pojmove koji se vezuju za stari/novi identitet, Doma omladine, ali i ne samo naše institucije već i jednog šireg društvenog konteksta. Nasleđe, rekonstrukcija, nostalgija, duša, sećanja - samo su neka od njih.

Osim predstavljanja umetnika, cilj je da festival postane i obrazovna platforma sa namerom da ostavi trajnog traga kod mlađe publike, da obuči, da otvori teme za razmišljanje, da ponudi dijalog, pa da tako nastavi svoj “život” i nakon kraja festivalskih dana. Zato će u pratećem programu biće organizovane i radionice najpoznatijih pozorišnih umetnika i teoretičara regiona.

Festival su podžali Grad Beograd-Sekretarijat za kulturu, Pro Helvecija, Alma Quattro, Ministarstvo kulture Latvije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: