Špansko-srpska umetnička sinergija

Institut “Servantes“ u Beogradu započinje novu sezonu kulturnih aktivnosti izložbom na kojoj će se, istovremeno predstaviti umetnici iz Španije i Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2011.

15:21

Default images

Izložba, koja se svečano otvara u četvrtak u 19.00 časova u galeriji Instituta “Servantes“ u Beogradu (Čika Ljubina 19) pokazuje pre svega odličnu saradnju i komunikaciju između umetnika iz dve zemlje, ali i talentovane umetnike koji spajaju u svojim radovima poeziju i vizuelnu umetnost..

“Na izložbi koja nosi simboličan naziv “Vizuelno-poetska špansko-srpska sinergija“ predstaviće se 9 autora iz Španije i 9 autora iz Srbije koji se bave jednim specifičnim vidom umetničkog izražavanja: vizuelnom poezijom. Naime, radi se o talentovanim umetnicima koji istovremeno pripadaju i Udruženju likovnih umetnika (ULUS) i Udruženju književnika. Oni spajaju reči, slova sa slikama i stvaraju novi oblik umetničkog izražavanja koji podseća na kolaž. Na taj način vešto, jednostavno i ubedljivo iskazuju svoje ideje i razmišljanja. Teme koje obrađuju su raznovrsne poput sulude potrošnje u materijalnom svetu, filozofije Ničea“, života, piše u najavi izložbe.
U razmatranju univerzalnih civilizacijskih problema umetnici koriste kombinaciju slova i slike, gde slova i reči pored semantičke vrednosti dobijaju i likovnu, vizuelnu vrednost. Zanimljivo je da je izložba realizovana samostalnim angažovanjem umetnika iz Srbije i Španije koji su se sreli na prvom trijenalu proširenih medija koji se prošle godine održao u Srbiji.

“Umetnici koji su pokazali da umetnost ima jedan, jedinstven univerzalan jezik izabrali nisu ni malo slučajno Institut Servantes za mesto izložbe jer je po njihovom miščljenju pravo mesto za zajedničku izložbu srpskih i španskih umetnika“, naglašavaju iz “Servantesa“.

Na izložbi će biti predstavljeni sledeći srpski autori: Dejan Bogojević, Tatjana Cvejin, Dragana Nešić, Miroljub Todorović, Dobrica Kamperelić, Andrej Tišma, Aleksandar Jovanović, Ružica Mitrović i M.F. Filimir. Pored njih predstaviće se i njihove španske kolege: Anheles Sagues, Sesar Reglero, Edu Barbero, Francesc Fores, Isabel Hover, Migel Agudo Orosko, Nurija Estopa, Pedro Alba i Serhi Kinonero.

Koreni vizuelne poezije potiču iz antičkog vremena, a poseban razvoj ovaj jedinstven vid umetnosti doživljava 50-tih i 60-tih godina prošlog veka. U vizuelnoj pesmi kombinacija reči i slika daju novo, jedinstveno značenje i celokupna slika ima svoj smisao. Vizuelna pozija je izraziti i osobeni vid internacionalnog jezika umetnosti, pokušaj svojevrsnog prožimanja poetskog i likovnog jezika.

Izložba će biti otvorena do 11. septembra, a ulaz je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: