Međunarodni susreti u Obrenovcu

Koncertom na Trgu "Zoran Ðinđić" u Obrenovcu sinoć su otvoreni Drugi međunarodni susreti, svojevrsna smotra umetnosti, kulture i tradicionalnih veština i privrede

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 26.08.2011.

13:32

Default images

Na otvaranju petodnevnog festivala nastupili su folklorni ansambli "Niskova" iz Poljske, "Murgantija Bazeliće" iz Italije, "Goce Delčev" iz oblasti Sadnanski iz Bugarske i kulturno-umetničko društvo "Pliva" iz Plužina u Crnoj Gori, kao i kulturno-umetnička društva iz Srbije: "Kruna" iz Velikog Polja, "Miloje Beljinac" iz Skele i "Prva Iskra" iz Bariča.

Uoči otvaranja manifestacije predsednik opštine Obrenovac Željko Jovetić je istakao da je njen cilj da unapredi umetnost i kulturu u gradu, ali i neguje kosmopolitski duh.

U Obrenovac često dolaze delegacije zbog najvećeg privrednog subjekta TENT-a i drugih kompanija, a na Međunarodnim susretima je ugostio 300 članova folklornih grupa i KUD-a iz Italije, Bugarske, Ukrajine, Crne Gore, Poljske, Mađarske i Srbije, naveo je Jovetić.

Član Organizacionog odbora Međunarodnih susreta Vladan Obadić je naveo da će tokom festivala nastupiti 12 folklornih ansambla, kao i da će učesnici u defileu centralnim gradskim ulicama prikazati nacionalne kostime i nošnje zemlje iz koje dolaze, a svake večeri, pre početka defilea, biće organizovane prezentacije starih zanata.

"Očuvanje tradicije je najvažnije za postojanje društva", rekao je Obadić i ukazao da je ova manifestacija dobra za razvoj i napredak amaterizma u Obrenovcu.

U maloj galeriji Biblioteke u Obrenovcu sutra će biti otvorena izložba pod nazivom "Šumadijska naiva" na kojoj će biti izloženo 20 ulja naplatnu s motivima Šumadije, relejfi i skulpture iz privatne kolekcije Radmile Vasiljević, a među autorima će posetioci prepoznati dela Save Stojkova, Bogosava Živkovića i Milice Zarić.

Festivalski dani biće ispunjeni koncertima, prezentacijama starih zanata na gradskom trgu i parku u centru grada, a polaznici radionice "Srbijanski vez" demonstriraće veštine tkanja i veza.

Modni dizajner i stilista Momčilo Kovačević Moka predstaviće svoju malu školu modelinga izložbom lutaka u narodnim nošnjama.

Poznati grnčar Dragan Ðorđević pokazaće kako se prave glinene posude na grnčarskom točku, ali i drugi upotrebni predmeti nastali u njegovoj radionici, dok će starije sugrađanke iz Udruženja "Treće doba", prikazati ručne radove i tehniku predenja vune.

Građani Obrenovca i gosti imaće priliku da vide i proizvode ćurčije Milovana Ðorđevića iz Draževca, ali i da uživaju u večeri violine i nacionalnoj kuhinji učesnicka manifestacije.

Pored defilea učesnika u nacionalnim nošnjama, atrakcija festivala je "Fijakerijada" - vožnja u lakom "kasu" na izlet u obrenovačku šumu Zabran, kao i zabava i druženje u dvorištu i zgradi starog zdanja Biblioteke - Konaku Kneza Miloša Obrenovića.

Za privrednike je predviđena i poseta termolektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu, a za sve goste Beogradu i obilazak najvažnijih znamenitosti srpske prestonice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: