Skup u znak sećanja na Milana Šipku

U znak sećanja na nedavno preminulog istaknutog lingvistu prof. dr Milana Šipku (1931-2011) sutra će u Vukovoj zadužbini biti održan skup na kome će učestvovati njegovi prijatelji i kolege.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2011.

11:42

Default images

Na skupu "Sećanje na Milana Šipku" govoriće akademik Ivan Klajn, dr Miodrag Maticki, dr Sreto Tanasić, dr Veljko Brborić i direktor "Prometeja" Zoran Kolundžija.

U saopštenju je navedeno da je Šipka bio komunikativan, otvoren za saradnju, da je lucidno uočavao probleme i na visokostručan način ih rešavao ili predlagao kako da se reše.

"Milan Šipka nas je zadužio svojim ogromnim pregalaštvom na polju lingvistike i jezičke kulture", istakli su iz "Prometeja" i dodali da se od raspada Jugoslavije i disolucije jezika, Šipka zalagao da se "Srbija bavi srpskim jezikom".

Novosadski izdavač je podsetio da je Šipka, uočavajući nedostatke ranije završenih projekata i temeljnih knjiga, rešio da napravi "Pravopisni rečnik srpskog jezika" i da primeni moguća bolja rešenja, u čemu je i uspeo.

Dodatno uporište za ovaj svoj poslednji veliki projekat gradio je, kako je navedeno, u svojevrsnoj trilogiji knjiga sa stručnim člancima - Standardnojezička preispitivanja 1, 2 i 3.

Treća knjiga iz ove Šipkine trilogije izašla je neposredno pred njegovu smrt i biće ukratko predstavljena na skupu u Vukovoj zadužbini.

Dugogodišnji direktor Instituta za jezik u Sarajevu, profesor Pedagoške akademije i Akademije scenskih umetnosti, vrstan lingvista i veliki popularizator negovanja jezičke kulture, Milan Šipka, preminuo je 8. jula u Sarajevu u 80. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: