Vikipedija pod Uneskovom zaštitom?

U znak proslave svog desetog rođendana, najveća internet enciklopedija Vikipedija namerava da se prijavi na Uneskov spisak svetske baštine, zbog čega je njen osnivač Džimi Vejls nedavno pokrenuo i peticiju.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 02.06.2011.

12:35

Default images

Namera Vikipedije jeste da se u Uneskovom spisku uvrsti kao „prva digitalna svetska baština“. Prema rečima Katrin Šonevil, predstavnice nemačke Vikipedije, ta internet enciklopedija ispunjava najvažniji kriterijum.

„Vikipedija je remek delo ljudskih dostignuća. Vikipedija je nešto više od internet stranice. Mnogi misle samo na internet i tehniku. Vikipedija je zapravo predmet kulture, novi način sticanja znanja. Ta stara ideja čovečanstva, sakupljanje znanja, prenosi se sada u digitalno doba“, izjavila je ona za nemački državni radio „Dojče vele“.

Sa druge strane, sudeći prema reakcijama u Unesku, Vikipedijina ambicija verovatno neće uroditi plodom. Zamisao da se poznata internet enciklopedija uvrsti u spisak svetske baštine nije realna, kaže predstavnik nemačke komisije pri Unesku Diter Ofenhojser.

„Vikipedija ne dolazi u obzir. Spisak svetske baštine namenjen je zgradama, piramidama, istorijskim gradskim centrima, prirodnim predelima, katedralama i tako dalje, ali nije namenjen takvim idejama“, rekao je Ofenhojser.

Ipak, Unesko ostaje otvoren za druge oblike saradnje sa Vikipedijom. „Mi gledamo sa mnogo simpatija na Vikipediju. Kao jedna potpuno nova vrsta internacionalne biblioteke, ona u sebi ima nešto veoma jedinstveno. To je jedna veličanstvena ideja koja je promenila svet. Ona bi mogla da uđe u program u kome su slični dokumenti“, objasnio je Ofenhojser.

Vikipedija je osnovana 2001. i od tada je narasla na nekoliko miliona stranica na više od dve stotine jezika. Ona se bazira na takozvanom vikiju, softveru otvorenog koda, koji omogućava da svaki posetilac unosi podatke. Postoji i oko petnaest hiljada dobrovoljaca, od kojih su mnogi stručnjaci za pojedine oblasti, a koji sređuju podatke na stranicama Vikipedije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: