Marković otvara Paviljon u Veneciji

Ministar za kulturu, informisanje i informaciono društvo Predrag Marković otvoriće sutra, 2. juna, u paviljonu Srbije izložbu umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića "Svetlost i tama simbola", kojom će se Srbija predstaviti na 54. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.06.2011.

12:19

Default images

Komesar srpskog nastupa na 54. Venecijanskom bijenalu, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Živko Grozdanić, kustoskinja izložbe Sanja Kojić Mladenov u prisustvu autora Todosijevića, spremno dočekuju goste u paviljonu Srbije na otvaranje izložbe "Svetlost i tama simbola", koja je tematski vezana za naziv centralne izložbe 54. Bijenala ILLUMInazioni - ILLUMInations, svetlost”, saopšteno je iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

"Izložbu će 2. juna u 16.15 sati otvoriti ministar Marković a dan pre zvaničnog otvaranja 54. Bijenala, 3. maja u 11 sati održaće se konferencija za novinare na kojoj će biti saopšten dobitnik Venecijanske nagrade".

Srpski predstavnici u Veneciji Todosijević i Grozdanić ušli su među pet finalista za UniCreditovu Venecijansku nagradu koja se dodeljuje za podršku i posvećenost kulturi i budućnosti savremene umetnosti.

Otvaranju Paviljona Srbije na Međunarodnoj izložbi umetnosti u Veneciji prisustvovaće i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Ðurić.

Pored Hrvatske, Češke, Estonije i Turske srpski paviljon se takmiči za nagradu od 150.000 evra.

Todosijevićev projekat čine tri međusobno povezana segmenta izložbe: prvi deo su radovi pod zajedničkim nazivom "Dnevnik", 120 manjih radova u različitim materijalima i dimenzijama, čiji se sadržaji dopunjuju i menjaju što omogućava komunikaciju sa posetiocima.

Drugi deo izložbe na 54. bijenalu su radovi "Instalacije" iz postojećih umetničkih zbirki a neki su dorađeni ili ponovo izvedeni, poput rada ''Skulptura'', koji se sastoji iz pedesetak čajnika ispunjenih cementom.

Izložena je i serija instalacija pod zajedničkim nazivom "Gott liebt die Serben" najpoznatija serija umetnikovih radova izlagana širom sveta kojima Raša Todosijević vodi raspravu o promenljivosti značenja i interpretacije simbola u zavisnosti od istorijskih prilika i ideoloških matrica.

Predstavljena je i serija "Instalacije klavira ili pijanina", čije su klavijature probodene štapovima za hodanje, a takođe su podređeni ideji koja dovodi u pitanje smisao izraza "klasični materijali".

Probodeni klaviri nastali su od klasičnih instrumenata i arhajskih štapova koji simbolišu kako starost i nemoć tako i patrijarhalnost, vođu, moć.

Treću grupu radova na izložbi čine fotografije, sažete retrospekcije Todosijevićevih performansa sa početka 70-ih, bilborda iz 90-ih i kraja prve decenije 21. veka.

Izložbu prati obiman katalog u kome su reprodukcije i podaci o mnogim ranijim radovima Todosijevića, biografija i stručni tekstovi.

Crnogorski paviljon na 54. bijenalu otvara se večeras, 1. juna, a izložen je projekat "Marina Abramović Cetinje Community Center Obod", internacionalni multimedijalni centar koji će biti otvoren u bivšoj fabrici "Obod" sa vizijom Cetinja kao grada kulture 2010-2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: