Obnovljena Narodna biblioteka

Kompletno obnovljen i preuređen enterijer Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, čija je rekonstrukcija počela pre oko tri godine, predstavljen je danas javnosti.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 24.05.2011.

14:30

Default images

Iako su radovi završeni, Narodna biblioteka Srbije neće otvoriti svoja vrata za posetioce sve do jeseni jer je potrebno dobiti i upotrebne dozvole, kojima se uprava i drugi zaposleni u toj ustanovi kulture nadaju na jesen.

Na svečanosti povodom završetka rekonstrukcije enterijera Narodne biblioteke Srbije govorili su upravnik te ustanove Sreten Ugričić i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, a među zvanicama su bili i prethodni ministar kulture Nebojša Bradić, predstavnici Skupštine Beograda i direktori i upravnici drugih ustanova kulture.

Ugričić je naglasio da je Narodna biblioteka Srbije rekonstrukcijom dobila funkcionalno unapređenih 6.000 kvadratnih metara i 50 odsto više čitalačkih mesta, neograničen pristup internetu i milionskim digitalnim bibliotečkim kolekcijama.

Ugričić je dodao da je Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove podnet zahtev za izdavanje upotrebne dozvole, kao i da će Narodna biblioteka Srbije do završetka tehničkog pregleda objekta pribaviti sve potrebne potvrde organa ovlašćenih da kontrolišu ispravnost radova i uređaja.
Foto: Beta
Ministar Predrag Marković istakao je da je država za rekonstrukciju enterijera Narodne biblioteke izdvojila gotovo 430 miliona dinara.

Radovi su počeli 8. oktobra 2007. i odvijali su se u dve faze. Zbog kašnjenja u isplatama izvođač je u prvoj fazi u više navrata obustavljao radove, a u drugoj fazi čekalo se na pripreme tenderskog postupka oko devet meseci, tako da je posao obavljen sa dve godine zakašnjenja.

Sreten Ugričić je napomenuo da je tokom trogodišnje rekonstrukcije Narodna biblioteka Srbije značajno unapredila svoje internet usluge, ističući da je broj virtuelnih poseta sajtu te ustanove prešao 15 miliona (u proseku 15.000 korisnika dnevno).

U Narodnu biblioteku je tokom trogodišnjeg perioda putem obaveznog primerka pristiglo i kataloški obrađeno ukupno 65.000 primeraka knjiga, a u druge biblioteke u Srbiji distribuirano je 169.000 knjiga, rekao je Ugričić, sumirajući rezultate rada tokom rekonstrukcije.
Foto: Beta
Podsećajući i na brojne druge projekte, publikacije, izložbe, međunarodne aktivnosti i učešće stručnjaka Biblioteke u izradi seta zakona o knjizi, Ugričić je istakao da kratak pregled postignutog u periodu rekonstrukcije služi da ilustruje "veliki raskorak" između nivoa dostignutih rezultata i uslova zatečenih unutar samog objekta koji nije ozbiljnije obnavljan od otvaranja 1973.

Autor projekta rekonstrukcije enterijera Biblioteke je arhitekta Zoran Radojčić koji je pobedio na javnom kokursu, organizovanom u saradnji sa Društvom arhitekata Srbije.

Obnovljene su i preuređene prostorije namenjene korisnicima Biblioteke: ulazni hol sa pristupnim pultom i mokrim čvorom, kafeterija s atrijumom, foaje ispred centralne čitaonice s informativnim pultom, mokri čvorovi na tri nivoa i glavna čitaonica sa 389 korisničkih mesta.
Foto: Beta
Rekonstrukcija je obuhvatila i multimedijalnu čitaonicu i čitaonicu za slepe i slabovide, bibliotekarski fond, pravni centar, naučnu čitaonicu i čitaonicu za specijalne kolekcije - legate.

Ugrađivanjem čelične konstrukcije spuštenog plafona sa lanternama unapređen je kvalitet ventilacije, klimatizacije i osvetljenja, što je ranije bio jedan od glavnih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: