Boris Podreka u Galeriji "Artget"

Arhitekta Boris Podreka održaće 19. maja u Galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda (KCB) predavanje u organizaciji Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA).

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2011.

14:59

Default images

Podreka će govoriti o konceptu svog Sna o gradu koji promišlja kroz teksturu i boju, a potom materijalizuje u arhitekturi, najavljeno je iz KCB-a.

Uz video projekcije, teme kojima se bavi u teoriji i u praksi, Podreka će obrazložiti na primerima arhitektonskih dela koja je gradio, rekonstrukcijama istorijskih objekata i intervencijama u gradskim sredinama koje je realizovao poslednjih desetak godina u mnogim srednjoevropskim gradovima, kao i u mestima nekadašnje Jugoslavije.

Tri osnovne teme u arhitekturi Borisa Podreke su: tekstura materijala u kojem gradi (kamen, staklo); boja - crvena kao boja ljubavi, života i revolucije i hlorofil kao boja prirode koju prisvaja iz okruženja; trg kao vazzna lokacija u urbanom prostoru.

Boris Podreka rođen je u Beogradu, a odrastao u Trstu, gde je u ranim godinama počeo da se bavi slikarstvom uz mentora Augusta Černigoja, člana Bauhausa. Studirao je skulpturu u Beču, gde je kasnije završio i arhitekturu.

Predaje kao gostujući profesor u Lozani, Parizu, Londonu, Veneciji i Harvardu. Direktor je Instituta za kompoziciju i teoriju prostora na Arhitektonskom fakultetu u Štutgartu.

Projektuje stambene i poslovne zgrade, hotele, muzeje i javne prostore širom Evrope.


Francuski presednik Miteran odlikovao ga je titulom Viteza umetnosti i književnosti (Chevalier des artes at de letres).

Počasni je član akademija nauka i umetnosti Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Boris Podreka učestvovaće i na okruglom stolu posvećenom arhitekti, umetniku, filozofu, profesoru i nekadašnjem gradonačelniku Beograda Bogdanu Bogdanoviću (1922-2010), koji će biti održan 20. maja u Konaku kneginje Ljubice.

Šesta BINA održana je od 5. do 15. maja, uz 17 izložbi i brojne prateće događaje, promocije, predavanja, tribine, radionice i druge programe na više lokacija u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: