"Pozorište u akciji - Moć dijaloga"

U okviru Labrisovog programa edukacije pokrenut je projekat “Pozorište u akciji - Moć dijaloga” čiji je cilj pokretanje dijaloga o tome kako je istopolna orijentacija predstavljena unutar formalnog školskog sistema i kakve posledice to ima na odnose vršnjaka.

Kultura

Izvor: Izvor: PR

Petak, 18.03.2011.

11:41

Default images

Labris je lezbejska, feministička, nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem promocije lezbejskih ljudskih prava i lezbejske vidljivosti u društvu. Organizacija se pre svega bavi ljudskim pravima žena koje su drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne, kao i suzbijanjem homofobije u najširem smislu.

Teme kojima se projekat bavi su diskriminacija i nasilje na osnovu seksualne orijentacije, u okviru vršnjačkih grupa.

Jedan od glavnih ciljeva je senzibilisanje profesora i učenika srednjih škola o LGBT pravima, o načinima kako da prepoznaju diskriminaciju i da joj se suprotstave. Krajnji cilj ovog projekta je rad na senzibilizaciji šire javnosti o osnovnim ljudskim pravima, s naglaskom na ljudsko pravo na različitost seksualne orijentacije. Sama predstava je koncipirana kao Forum teatar.

Forum teatar spada u oblik participativnog pozorišta, koje podrazumeva aktivno učestvovanje publike. To konkretno znači da publika nije samo nemi četvrti zid, već ima šansu da glavnom junaku/junakinji, izlaskom na scenu, pomogne da promeni ishod dešavanja na pozornici. Od posebne važnosti je činjenica da se predstava Forum teatra kreira na osnovu iskustva samih učesnika/ca predstave (tj. glumaca/ica). Na ovaj način, otvara se prostor za pokretanje dijaloga, koji je osnova procesa rada na korigovanju društvenih nepravdi.

Forum teatar je podvrsta Teatra potlačenih (Theatre of the Oppressed), koji je ustanovio brazilski reditelj Augusto Boal, još pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, pre svega u cilju skretanja pažnje na postojeće probleme u društvu, podizanja svesti i osnaživanja potlačenih, kao i u cilju postizanja konkretnih socijalnih i društvenih promena. Iako ne poseže za magičnim rešenjima, ovo pozorište ima magične rezultate – jednom kada se osoba iz publike nađe u cipelama potlačene osobe, više nikada na slične situacije, u stvarnom životu, ne gleda istim očima. Emotivni doživljaj izlaska na scenu i ulaska u ulogu osobe koja trpi pritisak, makar i u sigurnom okruženju koje garantuje pozornica, ostavlja neizbrisiv trag.

Kalendar održavanja predstava:
24.03. Pretpremijera. Namenjena je prijateljima, LGBT organizacijama, zenskim organizacijama...( broj gledalaca/gledateljki 50)
25.03. Premijera. Namenjena direktorima škola, profesorima, pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima, donatorima, novinarima, ljudskopravaškim organizacijama... ( broj gledalaca/gledateljki 40)
28.03, 01.04, 02.04. Reprize. Namenjene srednjoškolcima/srednjoškolkama... ( broj gledalaca/gledateljki po predstavi 40).

Svi koji su zainteresovani da prisustvuju predstavi, mogu da se prijave na email aleksandra.gavrilovic@labris.org.rs ili na telefone 011/3372-018 i 062/263-234.

Sve predstave će se održavati u Dah teatru, Marulićeva 8, u prostorijama Osnovne škole "Kralj Petar II Karađorđević" , Vračar (ulaz sa donje strane), sa početkom od 19h.

Ulaz je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: