Počelo "Disovo proleće"

Književno veče posvećeno stogodišnjici objavljivanja knjige poezije srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa (1880 -1917) "Utopljene duše", koje je sinoć održano u Čačku, obležilo je početak ovogodišnje 48. pesničke manifestacije "Disovo proleće".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 11.03.2011.

11:02

Default images

Manifestacija, koju već 48 godina zaredom organizuje gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" u Čačku, održava se u čast velikog srpskog pesnika koji je rođen u selu Zablaće kod Čačka.

Na književnoj večeri pod nazivom "Ponovo evo ja nalazim sebe" o Disovoj poeziji i njegovoj knjizi "Utopljene duše" govorio je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i knjževni kritičar Aleksandar Jerkov, a Disove stihove govorio je glumac Nebojša Dugalić.

Ovogodišnje, 48. "Disovo proleće" trajaće do 27. maja, a u okviru te manifestacije biće održano nekoliko književnih večeri koje su posvećene književnom stvaralaštvu Ive Andrića, Petra Petrovića Njegoša, Aleksandra Ristovića i ovogodišnjem dobitniku nagrada "Meša Selimović" i "Borisav Stanković" Vladanu Matijeviću.

"Disovo proleće" završava se 27. maja kada će biti uručena Disova nagrada za 2011. godinu koja je dodeljena pesniku koji radi u Kraljevu gde je i rođen, a živi u Čačku, Živoradu Nedeljkoviću.

Disova nagrada se sastoji od plakete sa Disovim likom i novčanim delom od 200.000 dinara.

Pesničku manifestaciju "Disovo proleće" organizuje gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" u Čačku, pod pokroviteljstvom Grada i uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture.

Upravnica Gradske biblioteke Danica Otašević izjavila je ranije da će ovogodišnja manifestacija koštati oko 2,9 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: