Umetnička mafija ne posustaje

Nepoznate osobe ukrale su bistu Vuka Stefanovića Karadžića ispred Osnovne škole u Ćupriji, koja nosi njegovo ime, potvrđeno je u Policijskoj upravi u Jagodini.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2011.

09:23

Default images

Pod okriljem noći, nepoznati vandali su sa postamenta iščupali bronzano poprsje. Policija je obavila uviđaj i intenzivno traga za počiniocima.

Krađa biste Vuka Karadžića nije prvi slučaj uništavanja i skrnavljenja istorijskih i kulturnih spomenika u ovom gradu u proteklih nekoliko godina. U Okružnom odboru SUBNOR-a u Jagodini, rečeno je da je pre biste Vuka, ukradena i bista narodnog heroja Jovice Milosavljevića ispred zgrade Gimnazije u Ćupriji, dok su spomenici narodnim herojima Miodragu Novkoviću - Džudži i Živki Damnjanović, oskrnavljeni.

Počinioci ni u jednom slučaju nisu otkriveni.

Kriminalno delo u Ćupriji poslednje je u seriji nestanka ili krađa kulturno istorijskih spomenika i umetničkih dela, koje su u Srbiji u poprimile izuzetno velike razmere. U nekoliko prethodnih meseci u Beogradu su, između ostalih, nestale bista dečaka sa Čukur česme, biste i skulpture sa fontane "Buđenje" ispred paviljona Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu, delovi spomenika Knezu Mihailu na Trgu republike, kao nekoliko spomen-ploča i obeležja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: