Književno veče posvećeno Borislavu Pekiću

Književno veče posvećeno delima Borislava Pekića biće održano u utorak, 5. maja u maloj sali Kolarčeve zadužbine.

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2015.

10:17

Default images
www.borislavpekic.com

O delima jednog od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka govoriće Dejan Papić, direktor Lagune, Aleksandar Jerkov, književni kritičar, Petar Arbutina, književnik i kritičar, i Nenad Nikolić, pisac.

Izdavačka kuća Laguna objavila je celokupna Pekićeva književna dela u četrnaest knjiga.

Borislav Pekić, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista, rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Studirao je eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Na početku svog književnog stvaralaštva pisao je scenarija za različita filmska preduzeća. Prema njegovom tekstu "Dan četrnaesti“ snimljen je film koji je 1961. godine predstavljao Jugoslaviju na filmskom festivalu u Kanu.

Godine 1965. objavljuje svoj prvi roman "Vreme čuda“. Od tada se posvećuje isključivo pisanju. Piše prozu, pozorišne, radio i televizijske drame. Član je uredništva Književnih novina od 1968. do 1969. godine i saradnik u časopisima Stvaranje, Književnost, Savremenik i Književna reč, kao i u brojnim novinama i dnevnim listovima.

Za drugi roman, "Hodočašće Arsenija Njegovana“ (1970), dobija prestižnu Ninovu nagradu za roman godine.

Nakon odluke da se sa porodicom privremeno preseli u London 1970. vlasti mu bez obrazloženja oduzimaju pasoš. Posle godinu dana uspeo je da se pridruži porodici u Londonu, ali za jugoslovenske vlasti postaje persona non grata.

Borislav Pekić je preminuo 2. jula 1992. godine u Londonu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: