Salma Hajek se nada da će "Prorok" inspirisati mlade

Glumica Salma Hajek predstavila je u Libanu animirani dugometražni film "The Prophet" (Prorok) za koji kaže da se nada da će inspirisati mlade da razmišljaju van kalupa o načinima na koje mogu da poboljšaju svet.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

09:16

Default images
Beta / AP Photo/Hassan Ammar

Hajek je u Libanu, zemlji porekla njene porodice, prisustvovala međunarodnoj premijeri filma koji je napisao i režirao Rodžer Olers, tvorac Diznijevog "Kralja lavova". Glumica je rekla AP-u da film nosi "poruku mira".

"Mislim da bi celom svetu trebala poruka mira, a više od poruke mira, potrebo je da pogledaju nešto što diže duh i što je radosno i što možete da podelite sa porodicom", rekla je ona na crvenom tepihu uoči premijere u centru Bejruta.

Film je priča o Almitri, mladoj devojci koja pronalazi glas koji je izgubila kroz prijateljstvo sa Mustafom, pesnikom zatvorenim zbog svojih ideja. Hajekova daje glas i devojčicinoj majci Kamili. Priča je zasnovana na knjigi "Prorok" čuvenog libanskog pisca Halila Gibrana koja od 1923. inspiriše generacije umetnika. Knjiga, serija pesama o ljubavi, radosti, tuzi, radu prevedena je na 40 jezika i stalno se štampa.

Film je podeljen u poglavlja koja su radili različiti ilustratori. Muziku je napisao Gabrijel Jaer, francuski kompozitor libanskog porekla koji je dobio Oskara za "Engleskog pacijenta". Hajek, čiji su baba i deda iz Libana, opisala je film kao "ljubavno pismo njenom nasleđu" i izrazila nadu da će "Prorok" podstaći nove generacije da drugačije razmišljaju.

"Kroz ovu knjigu sam upoznala dedu. Kroz ovu knjigu deda me je učio o životu. Tako da je ovo jako ličan film za mene", rekla je glumica novinarima. Hajekova je dodala da je kroz ilustracije bilo moguće "uhvatiti" duh Gibranovog dela.

"Film ohrabruje nove generacije da odu negde, razbiju kalup" i promene svet, rekla je ona. Film je takođe publici preneo poruku o saosećanju i humanosti. Gibran, rekla je zvezda filma "Frida", je "arapski pisac koji je pisao filozofiju i poeziju i koji je zbližavao religije i svetove". Na crvenom tepihu, Hajekova, koja je nosila haljinu libanske dizajnerke Eli Sab, rekla je da njena sedmogodišnja ćerka nije pročitala knjigu ali da je pogledala film.

"Teško je da dete razume knjigu, zbog toga smo snimili film. Film razume jer vidi slike svetova", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: