Madlenijanum: O ženama u Prvom svetskom ratu

Na sceni Madlenianuma sutra uveče gostovaće predstava "Čelične ratnice - žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu", koju po svom tekstu i režiji izvodi glumica Jelena Mila.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.04.2015.

08:01

Default images
operatheatremadlenianum.com

Predstava u realizaciji "M.A.M.M.A. production" nastala je u saradnji sa Gradom Stokholmom, ABF Stokholm, Ministarstvom kulture Republike Srbije i lokalnim partnerima.

Kostim potpisuju Vesna Teodosić, Contrast Studios i Justin Theatre Production, a muziku Ivan Alexandar. "Čelicne ratnice" je priča o ženama ratnicima i dobrovoljcima na Balkanu u toku Prvog svetskog rata (1914-1918). Tekst je stvaran na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija konkretnih ratnica.

Pominju se i sukobi koji su prethodili: Prvi i Drugi Balkanski rat (1912-13), Nevesinjska puška 1875, ustanak protiv Osmanlija, ali i ratovi koji su sledili: Drugi svetski rat (1941-45), kao i zadnji sukob na Balkanu (1990-99). Predstava je pomen neuništivoj snazi armije čeličnih ratnica kao što su Milunka Savić, Nadežda Petrović, Flora Sandes, Mileva Marić Ajnštajn….

"Prateći živa svedočenja ovih žena i njihove biografije, monodrama otvara sliku besmisla rata i nužnosti očuvanja života i slobode. One su nadljudskim naporom i predanošću podsticale na korektnost i doslednost, služile za primer, poštovanje i postale svedočanstvo nehumanog vremena rata. Kako pre sto godina, tako i danas, one svojim prisustvom zaceljuju rane i vaskrsavaju stradanja", navodi se u najavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: