Kinoteka: Postupićemo po nalogu Ministarstva

U Jugoslovenskoj kinoteci Tanjugu je rečeno da su danas dobili nalog Ministarstva kulture i informisanja da na osnovu stručnih kriterijuma hitno donesu rešenja o utvrđivanju toga da su dela iz fonda Avala filma kulturna dobra i da nove vlasnike upoznaju sa merama zaštite i njihovim zakonskim pravima i obavezama.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.04.2015.

17:05

Default images
Foto: Mstudiodf/Wikimedia.com

Sutra ćemo postupiti prema nalogu i o tome obavestiti Ministarstvo, rekao je v.d. direktora Kinoteke Radoslav Zelenović.

Ministarstvo kulture ranije danas optužilo je Jugoslovensku kinoteku da je ova institucija kulture kriva za to što filmski fond Avala filma nije izuzet iz aukcijske prodaje ovog nekadašnjeg producentskog preduzeća i naložilo Kinoteci da sprovede hitnu kategorizaciju filmske građe koja se čuva u njenom arhivu, "s obzirom na činjenicu da nijedan film od 1980. godine nije utvrđen za kulturno dobro od izuzetnog značaja".

"Da je Jugoslovenska kinoteka izvršila svoju zakonsku obavezu, kompletan filmski fond Avala filma ne bi ušao u stečajnu masu ovog preduzeća, dok bi Kinoteka imala pravo preče kupovine", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je Komisiju za vanredni nadzor nad primenom Zakona o kulturnim dobrima, koja je prvog dana rada utvrdila da Jugoslovenska kinoteka nije ispunila obaveze po Zakonu o kulturnim dobrima iz 1994. godine i da nije donela nijedno rešenje kojim se utvrđuje da je filmska građa kulturno dobro i definišu adekvatne mere zaštite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: