Ciklus jugoslovenskih filmova u Kvebeku

U Kinoteci Kvebeka u Montrealu započelo je prikazivanje ciklusa kratkih eksperimentalnih filmova snimljenih u bivšoj Jugoslaviji u drugoj polovini 20. veka.

Izvor: Milomir Niketiæ, dopisnik agencije Beta

Četvrtak, 23.04.2015.

07:23

Default images

Juče i danas na programu su filmovi iz Slovenije i Hrvatske, a 24. i 26. aprila filmovi iz Srbije. Ciklus "Ekspedicija jedne bivše zemlje: filmska avangarda u bivšoj Jugoslaviji (1950-1980)" nastavlja se idućeg meseca - 7. maja su slovenački i hrvatski, a 9. i 10. maja srpski filmovi.

Kanadski gledaoci videće eksperimentalne filmove Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika, Karpa Godine i drugih autora. U programu Kinoteke Kvebeka ističe se značaj radova pomenute trojice, ali i naglašava da su njihova dela samo "vrh ledenog brega jugoslovenske produkcije tog doba koja je godinama ignorisana u Severnoj Americi".

"Jugoslovenski eksperimentalni filmovi predstavljaju izuzetno bogatstvo, inventivni su i beskompromisno politički opredeljeni", zaključuju autori programa. Selekciju filmova izvršili su Miodrag Miša Milošević (Akademski filmski centar, Kulturni centar Studentskog grada u Beogradu), Dijana Nenadić (Hrvatsko filmsko udruženje) i Jurij Meden (Kinoteka Slovenije).

Kinoteka Kvebeka jedna je od najznačajnijih filmskih institucija u toj frankofonoj kanadskoj provinciji i pre dve godine obeležila je 50 godina postojanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: