Operske heroine Vagnera i Štrausa u Filharmoniji

Finale ciklusa "Iz šefove kuhinje", u kome Muhai Tang, šef-dirigent Beogradske filharmonije, predstavlja svoj omiljeni repertoar, održaće se u petak, 17. aprila (Kolarac, 20h).

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2015.

18:53

Default images

Sopran Ana-Katrina Benke, oživeće jedinstvene operske heroine kao što su Elektra, Saloma, Izolda i Brunhilda, u interpretaciji odlomaka iz najzahtevnijeg operskog repertoara Štrausa i Vagnera.

Maestro Tang je za kraj ciklusa sačuvao pravi muzički gurmanluk. Kao veliki ljubitelj nemačkog poznog romantizma, šef-dirigent Filharmonije je sa posebnim apetitom priredio solističke scene i instrumentalne delove iz opera Štrausa i Vagnera. Kao uvod u opsesije, strasti i ljubomore karakternih operskih heroina, solo - violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković će zajedno sa orkestrom izvesti Štrausovu Romansu.

Renomirani nemački sopran, Ana-Katarina Benke, dočaraće neustrašive i osvetoljubive ženske karaktere iz operskih remek dela ovih kompozitora. Štrausova Elektra, predstavlja sirovu i brutalnu priču, a uloga Elektre jedna je od najzahtevnijih rola namenjenih dramskom sopranu u čitavoj operskoj literaturi. Elektru goni želja da osveti svoga oca, za razliku od Salome koja želi glavu svetog Jovana Krstitelja zbog neuzvraćene ljubavi.

Pored odlomaka iz Štrausovih opera, slušaćemo izbor iz Vagnerovih opera Tristan i Izolda i Sumrak bogova, u kojima centralnu ulogu imaju ženske heroine - Izolda i Brunhilda.

Izolda pati zbog smrti voljenog Tristana, a Brunhilda, koja se odrekla sveta bogova zbog ljubavi prema Zigfridu, skrhana je njegovom izdajom. Beogradska publika imaće jedinstvenu priliku da van redovne sezone uživa u nastupu orkestra Filharmonije, pod upravom dirgenta Eiđija Ouea, 24. aprila, (Kolarac, 20h), na koncertu koji prethodi gostovanju orkestra na festivalu NOMUS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: