Kinoteka traži da se zaštiti filmski fond “Avala filma”

Jugoslovenska kinoteka traži da se filmski fond "Avala filma" izuzme od unovčavanja, budući da je oglašenom prodajom tog preduzeća obuhvaćena i prodaja producentskih i drugih prava.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.04.2015.

11:49

Default images

Ta prava se odnose na celokupnu produkciju i koprodukciju igranih (dugometražnih i kratkometražnih), dokumentarnih, ekprerimentalnih, animiranih i reklamnih filmova i TV serija.

Kinoteka se poziva na Zakon o kinematografiji i Zakonu o kulturnim dobrima i navodi da je ta institucija od nacionalnog značaja jedna od centralnih ustanova zaštite kulturnih dobara koja obavlja delatnost zastište tih dobara.

U skladu sa tim, "Jugoslovenska kinoteka traži da se zaštiti filmski fond stečajnog dužnika koji se nalazi u njenom posedu i zakonito joj je predat".

Ta zaštita izricanjem privremenih mera izuzimanja od unovčavanja filmskog fonda je neophodna, dok se ne ostvare pretpostavke za primenu člana 119. Zakona o kulturnim dobrima koji se odnosi na pravo preče kupovine, navodi v.d. direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović u dokumentu predatom Privrednom sudu u Beogradu.

Po tom članu pravo preče kupovine ima nadležna ustanove zaštite, u ovom slučaju Jugoslovenska kinoteka.

Prodaja "Avala filma", za koje je proglašen bankrot zbog nemogućnosti da izmiruje dospele obaveze, zakazana je za 22. april. Prigovor se može podneti najkasnije deset dana pre tog roka, a stečajni sudija odlučuje da li će ga prihvatiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: