Predstava "Šta je ona kriva, nije ništa ona kriva"

Premijera predstave "Šta je ona kriva, nije ništa ona kriva", u režiji Anđelke Nikolić, po istoimenom tekstu Vesne Perić, biće održana sutra uveče u Bitef teatru.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.04.2015.

17:05

Default images
Foto: Tanjug / Danilo Peternek

Koproducenti su Hartefakt i Bitef teatar uz podršku Ustanove kulture Parobrod i Ovation BBDO.

Drama aktuelizuje pitanje azilanata i ksenofobije. Inspirisana je događajima u Banji Koviljači, gde se deo lokalnog stanovništva pobunio protiv svojih privremenih sugrađana. Želja producenata je da pokrenu debatu o ksenofobiji i podignu svest o statusu azilanata u Srbiji, saopštio je Hartefakt.

Perićeva je dobila nagradu na Hartefaktovom regionalnom konkursu za najbolji angažovani dramski tekst 2012. godine (u žiriju su bili Ana Tomović, Biljana Srbljanović i Jeton Neziraj).

Ona je tada rekla da su je zainteresovale vesti u medijima o sve većem broju azilanata iz zemalja trećeg sveta, pogođenih Arapskim prolećem, u prihvatni centar u Banji Kovilljači i o nemirima između njih i lokalnog stanovništva.

"To je bio okidač da napišem ovaj tekst, da ga kontekstualizujem u sadašnji trenutak, u porodične odnose koji su prilično ambivalentni i da sve to prelomim kroz glavnu junakinju, koja je posebno ranjiva jer je tinejdžerka. Drama govori o tome da ksenofobija u našem društvu postaje nazaustavljiva. To je zapravo zagledanje u sebe same, u preispitivanje nas samih, a ne u neprestani negativan i agresivan dijalog sa tim drugim koji je uvek neprijatelj u ksenofobiji", izjavila je autorka.

Glavni lik u komadu je trinaestogodišnjakinja Mila, najmlađi član tipične, savremene, srpske porodice koja je izložena ekonomskim nedaćama i pogođena društvenim neskladom. Devojčica odrasta u sredini sa narušenim moralnim vrednostima i međuljudskim odnosima.

Rediteljka je najavila da lik Mile, ali i ostale uloge - članove porodice, lokalne japije, političare i azilante tumače tinejdžerke, čime ova postavka postaje svedočanstvo o tome kako ova najmlađa kategorija stanovništva, ranjiva po različitim osnovima, doživljava našu brutalnu svakodnevicu.

"Njihova lična precepcija daje jedan specifičan, živ i autentičan okvir ovoj predstavi", istakla je Nikolićeva.

U predstavi igra 20 devojčica. U autorskom timu su Tijana Grumić, asistentkinja režije, Irena Popović-Dragović, muzika, Ana Valter, scenski dizajn, Bojana Mišić, scenski pokret i Milica Janketić, scenski govor. Mia David je producentkinja komada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: