"O miševima i ljudima" Džona Stajnbeka u prodaji

Jedna od najkontroverznijih knjiga 20.veka "O miševima i ljudima", nobelovca Džona Stajnbeka, naći će se od sutra u prodaji u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca.

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2015.

13:52

Default images

"O miševima i ljudima“ je dirljiva priča o prijateljstvu izmedju dva muškarca u doba Velike depresije, navode iz Lagune.

Oni su neobičan par: Džordž je mali, vispren i tamnoput; Leni, krupan čovek koji poseduje um sasvim malog deteta. Ipak, oni čine "porodicu, držeći se jedan drugog kako bi pobedili usamljenost i otuđenost.

Kao radnici u kalifornijskim prašnjavim poljima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, oni grabe svaki posao koji stignu. Jer Džordž i Leni imaju plan: da postanu vlasnici komada zemlje i barake koju mogu nazvati svojom.

Kad pronađu posao na ranču u dolini Salinas, ostvarenje njihovih snova čini se da je nadohvat ruke. Ali čak ni Džordž ne može sačuvati Lenija od provokacija koketne žene niti predvideti kobne posledice Lenijevog nepokolebljivog pokoravanja stvarima kojima ga je Džordž učio.

Džon Stajnbek (1902-1968) bio je jedan od najpoznatijih i najčitanijih američkih pisaca. Književni uspeh postigao je romanom „Kvart Tortilja“ 1935, a potom su usledila dela: "O miševima i ljudima“, "Plodovi gneva“, "Zima našeg nezadovoljstva“, "Istočno od raja“...

Napisao je ukupno 25 knjiga, uključujući 16 novela, 6 romana i nekoliko zbirki kratkih priča. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1962. Za dela "Plodovi gneva“ i "O miševima i ljudima“ dobio je i Pulicerovu nagradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: