Dan sećanja na rušenje Narodne biblioteke Srbije

Na današnji dan 1941. godine u prvim satima nacističkog bombardovanja na Kosančićevom vencu u Beogradu izgorela je Narodna biblioteka Srbije i na tom mestu se svake godine obeležava dan sećanja na rušenje tog značajnog zdanja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.04.2015.

12:26

Default images
Foto: Tanjug

I ove godine na središnjoj manifestaciji na tom mestu okupili su se predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, gradski čelnici i građani.

Tom prilikom posetioci su ostavili po jednu knjigu kao simboličan povratak knjige na mesto gde je uništen deo srpske i svetske kulturne baštine, a krajem aprila ove knjige biće poklonjene bibliotekama sa najsiromašnijim fondom u našoj zemlji.
Foto: Tanjug
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac podsetio je na značaj okupljanja na tom mestu "na mestu zločina, na mestu na kom su gorele knjige".

"Iskreno se nadam da ćemo jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, na ovom istom mestu ipak moći da okrenemo novi list, da presavijemo tabak i da napravimo važan društveni i kulturni zaokret tako što ćemo omogućiti da se knjiga, ne samo simbolički i povremeno, nego i faktički i trajno vrati na Kosančićev venac", istakao je on.
Foto: Tanjug
Ministar je podsetio da je Beograd u ratovima rušen čak 38 puta, ali i da istorija, koja je zapamtila isto toliko generacija ratnika, pamti i isto toliko graditelja. "Na nama je da se opredelimo da budemo upravo jedna takva generacija", napomenuo je Tasovac.
Foto: Tanjug
V. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković je u poetsko-filozofskom govoru rekao da istorija nije detektivska priča sa samo jednim rešenjem i imenom.

"I mada smo nikakvi detektivi, nije loše kada pokatkad naletimo na otisak nečijeg prsta, koji nam ukaže na zločinca. Kriminolozi tvrde da nema dva ista otiska prsta. Lica možete naći pljunuta, ali šare na jagodicama nikako", dodao je on.
Foto: Tanjug
Blašković je istakao da bismo zato svi, kao nepismeni, morali da se potpisujemo palcem, jer bi se možda u tom slučaju, istorija teže falsifikovala, znači ponavljala. "Baš me interesuje - ko je kriv?", zapitao se on.
Foto: Tanjug
Književnik i izdavač Vladislav Bajac napomenuo je da je za njega knjiga ovozemaljsko čudo.

"Imam potrebu tako nešto da kažem čak i u ovakvoj prilici, u kojoj još jednom obeležavamo besramno uništenje stotina hiljada rukopisa, knjiga, pisama, geografskih karata i arhivske građe čuvanih pod krovom najvažnije kulturne građevine i ustanove jednog naroda", dodao je on.
Foto: Tanjug
Bajac je rekao i da su knjige ne samo trajnije već i mudrije od svojih autora. "One znaju da njihovo okupljanje na jednom mestu čini u tom zajedništvu svaku ponaosob vrednijom", istakao je on i dodao da one sve zajedno čine savest jednog naroda, njegovu prošlost, kao i budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: