Knjižara u kojoj sami određujete cenu knjige

U knjižari u ulici Kovarubijas, u Madridu, sve knjige imaju svoju vrednost, ali ne i cenu: kupac je taj koji određuje koliko će platiti za odabrana dela.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.04.2015.

11:45

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Uzmite koliko god knjiga hoćete i platite koliko želite. Sami odlučite", to je filozofija knjižare "Tuuu Libreria", kulturnog ogranka nevladine organizacije Yooou.

Svaki uplaćeni evro služi za finansiranje projekata za promociju knjige u Španiji i Latinskoj Americi.

"Želimo da nam gradjani daju koliko žele ili mogu, da razmisle o vrednosti knjige, o tome šta možemo da učinimo sa prikupljenim novcem", izjavila je za francusko izdanje Hafington posta vođa projekta Karmen Čato.

Inspirisana američkim projektom "The Book Thing", inicijativa je pokrenuta u septembru 2012. s namerom da se knjige učine dostupnim što široj zajednici.

I dok se Amerikanci koncentrišu prvenstveno na udžbenike i rade samo vikendom, "Tuuu Libreria" obuhvata gotovo sve književne žanrove i otvorena je svih sedam dana u nedelji, uključujući praznicima. A cilj ove akcije je da se ljudi podstaknu da čitaju i da se knjige spasu od uništenja.

"Svakog dana, kaže Karmen Čato, oko hiljadu knjiga uđe i izađe iz knjižare".

Nemoguće je tačno proceniti koliko je knjiga, u poslednje dve i po godine, prešlo prag knjižare s obzirom na ogroman odziv kako donatora tako i kupaca. Interesovanje Madridjana je toliko da su organizatori bili primorani da otvore još jednu prodavnicu.

Knjižara nudi veliki izbor klasičnih dela, kriminalističkih i ljubavnih romana, knjiga iz oblasti ličnog razvoja i motivacije, knjiga za decu, stripova... Jedina dva žanra koja se ovde ne mogu naći su udžbenici i enciklopedije, iz razloga što veoma brzo zastarevaju u odnosu na moderni sistem školovanja.

S tako bogatom ponudom, ne čudi što rafovi izgledaju kao da će svakog časa eksplodirati. Knjige u "Tuuu Libreriji" su posvuda, naslagane u gomile sumnjive ravnoteže.

Cene nisu nigde istaknute, iz prostog razloga što ih nema.

Svako daje koliko želi, koliko može. Ovo pravilo jedino ne važi za DVD-je, kojih, takodje, ima na ovoj "literarnoj pijaci", a koji koštaju jedan evro komad.

Na jednom zidu šarene se ceduljice sa porukama čitalaca u potrazi za nekom određenom knjigom - koja će se pre ili kasnije pojaviti.

Ne postoji nikakav obavezni minimum. Volonteri koji rade u knjižari, ima ih ukupno 25, nikom ništa ne traže. Svako daje prema svojoj savesti. Postoji, ipak, jedno strogo pravilo: svaka knjiga mora da izađe sa štambiljem Yooou, kako bi se sprečila preprodaja. Mnoge knjige su kao nove, kao da su tek izašle iz štampe.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, organizacija Yooou je uspela da obezbedi knjige za 20 institucija, škola, bolnica i domova penzionera širom Španije. Sa novcem od prodaje i donacija i suma prikupljenih drugim aktivnostima ove nevladine organizacije, sagrađeno je šest biblioteka u Nikaragvi, Peruu, Dominikanskoj Republici i Boliviji.

Osim toga, 89 dece ovih prostora dobilo je stipendije koje im omogućavaju da se školuju i kupe osnovna učila.

Yooou pomaže i tako što finansira i dopunske časove za siromašnu decu. Ova akcija, kojom je dosad obuhvaćeno 500 đaka, pokrenuta je okviru kampanje "Solidarni profesori", čiji je cilj implementacija edukativnih projekata u siromašnim sredinama.

Tuuu Libreria je, takodje, prokrenula i nekoliko čitalačkih klubova i redovno ažurira svoj blog sa izveštajima i sugestijama na polju izdavaštva.

Slične knjižare otvorene su, u medjuvremenu, i u drugim gradovima Španije: Barseloni, Malagi i Torelodonesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: